A skill-labor osztályvezető főorvosa, dr. Geiszlinger Beatrix, aneszteziológus szakorvos mutatja be a különleges helyszínt.

A demonstrációs egység minden kórteremében kis csoportokban diákok váltják egymást. Az egyikben csecsemőket ápolnak a gyerekek, a másikban éppen újraélesztenek egy melegítőfelsős bábut, sínbe teszik egymás kezét-lábát. A nővérpult is annyira igazi, mint az összes kórterem, valódi gépekkel, valódi eszközökkel.

- Most éppen több osztálynyi gyerek van itt. A program egyéni kezdeményezésből indult tavaly szeptemberben, amikor egy orvos kollégánk szerette volna a saját, alsó tagozatos gyerekének az osztályát behozni egy-két újraélesztési-technikai dolog bemutatására. Akkora sikert aratott a gyerekek, a tanárok és mindenki körében, hogy a programot átalakítottuk pályaorientációs nappá. Azt mindenki tudja, hogy az egészségügyben dolgozók száma évről évre csökken, így kell valami plusz, amivel egy fiatal megszerzi az indíttatást ahhoz, hogy erre a pályára jöjjön – nyújtott betekintést az intézmény céljaiba az osztályvezető főorvos.

Pályaorientáció

A győri Arany János Általános Iskola hatodikosai elszánt érdeklődéssel próbáltak ki mindent. Két lány arról beszélgetett, hogy ők bizony itt akarnak majd dolgozni, tanárnőjüknek mondták is, hogy egészségügyi vonalon szeretnének tovább tanulni.

– A pályaorientációs napokon hat állomáson tartunk gyakorlati bemutatót, amiben a gyerekek is részt vesznek. Van újraélesztés, műtéti tevékenység, megfoghatnak, kipróbálhatnak eredeti műtői eszközöket. Láthatnak ápolási tevékenységeket, higiénikus által bemutatott kórokozókat, baktériumok tenyésztési telepét, kapnak elsősegélynyújtási ismereteket, megismerkednek a gyermekápolással is. Azt gondolom, hogy ilyet sehol máshol nem tudnak megnézni, kipróbálni, hiszen ezek az eszközök egyébként szigorú, zárt kórházi körülmények között vannak – mondta el dr. Geiszlinger Beatrix, aneszteziológus szakorvos.

A skill-labor osztályvezető főorvosa podcast adásban is bemutatta a skill-laborok felhasználási lehetőségeinek széles palettáját, a laikus újraélesztés tanításától kezdve a sebészeti szakorvos képzésig. A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Forrás, fotó: kisalfold.hu