Az Országos Onkológiai Intézet sikeresen befejezte az “Innovatív daganatdiagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztése az Országos Onkológiai Intézetben” projektet, melynek keretében létrejött az Onkológiai Központi Biobank. Az Onkológiai Központi Biobankban jelenleg már több mint 7500 mintát tárolnak, amelyek között szérum- és szövetminták, valamint DNS-minták is megtalálhatók. Ezek a minták értékes erőforrásokat jelentenek a további kutatások, a diagnosztika fejlődése és a személyre szabott kezelések terén. A biobank létrehozása lehetővé teszi a kutatók és klinikusok számára a könnyű hozzáférést ezekhez a mintákhoz és az azokhoz kapcsolódó adatokhoz, így elősegítve az onkológiai kutatások hatékonyságát és az egyénre szabott betegellátást.

A projekt során az intézet munkatársai nagy hangsúlyt fektettek a molekuláris genetikai módszerek alkalmazására, valamint a tumor genomikai adatok elemzésére. Az új generációs szekvenálás, DNS microarray vizsgálatok és onkogenomikai kutatások eredményeként az Országos Onkológiai Intézet munkatársai fontos információkkal gazdagították a magyar onkológiát. A keringő tumorsejtek genetikai vizsgálata, az immunterápiás prediktív faktorok elemzése és az öröklött genetikai tényezők vizsgálata mind hozzájárultak a daganatos betegségek jobb megértéséhez és az egyedi, hatékony kezelésekre legalkalmasabb betegek kiválasztásához.

Az Országos Onkológiai Intézet elkötelezetten folytatja az onkológia területén megkezdett kutatásait és fejlesztéseit, hozzájárulva a daganatdiagnosztika és terápia innovatív megközelítéseinek előrehaladásához. Az elért eredmények kulcsfontosságúak a daganatos betegségek korai felismerésében, a személyre szabott kezelések fejlesztésében és a betegek gyógyulási esélyeinek növelésében.

“Az adatok mélyebb megértése és a genetikai variációk feltárása lehetővé teszi a daganatok mechanizmusainak jobb megértését. Reméljük, hogy a projekt nem csak az intézetünknek, hanem az egész orvostudománynak is kiemelkedő eredményeket hoz és társadalmi/gazdasági hasznosulása is kézzelfogható lesz.” – emelte ki Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

“Bízunk benne, hogy tumor genetika területén elért eredményeink hozzájárulnak a daganatos betegek életkilátásainak javításához és a megnyert életévek számának jelentős növeléséhez.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Patócs Attila, a projekt szakmai vezetője.

„A Biobank kialakítása nemcsak országos eredmény, hanem annak „becsatolása” külföldi projektekbe vonzóvá teszi nemzetközi szinten is az Országos Onkológiai Intézetet” – fogalmazott Lengyel László, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese.

A 2020-1.1.6-JÖVŐ-2021-00008 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-1.1.6-JÖVŐ pályázati program finanszírozásában valósult meg.

A projekt során elért kutatási eredményeket és sikereket bemutató kiadvány itt tekinthető meg.

Forrás, fotó: Országos Onkológiai Intézet