A szűrés életet menthet – ne vegyük félvállról! Különösen igaz mindez a tüdőrákra, amely hazánkban uniós szinten is a leggyakoribb haláloknak számít. Azonban a napjainkban zajló jelentős fejlődéseknek köszönhetően a tüdőrák túlélési esélyei korai felismeréssel akár 20%-kal is javíthatók. Ehhez járul hozzá az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – alacsony dózisú CT-vel – végzett szűrővizsgálat.

A „klasszikus” tüdőrákszűrés röntgennel végzett vizsgálatot jelent, ami nagyobb foltokat képes felderíteni. Ennél sokkal pontosabb vizsgálati eredmény érhető el az alacsony dózisú CT-vizsgálattal (LDCT), amellyel már akár pár milliméteres elváltozás is kimutatható. Korai stádiumban még lehetőség van például műtéti beavatkozásra, ami jelentősen növeli a túlélési esélyt. Először 2014-ben indult el a HUNCHEST nemzeti tüdőrákszűrő program, amiben idén is zászlóshajó szerepet vállal az intézet, csakúgy, mint a Solace európai uniós szűrőprogramban. A programoknak köszönhetően közel 3000 fő LDCT-vel végzett tüdőrákszűrését végzik el 2025-ig.

A tüdőt érintő műtétek 80 százaléka már úgynevezett kulcslyuk sebészeti módszerrel zajlik a Korányiban. Ennek köszönhetően a 20 centis metszés helyett ma már csak 3 centis metszést ejtenek a betegen, így lerövidül gyógyulási idő és a fájdalom is töredéke a korábbinak. Bizonyos esetekben az áttétes tüdőráknál már el tudják érni, hogy a betegséget egy krónikus betegséggé formálják, ezáltal a páciens folyamatos aktív gyógyszeres daganat kontroll mellett éveket élhet jó életminőségben.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet élen jár a klinikai kutatásokban is, amelyek a tüdő daganatos elváltozásait, és azok biológiai természetét vizsgálják. Szenzációs áttörést jelentenek azok az eredmények, amelyeket a legagresszívebb daganattípus, a kissejtes tüdőrák területén ért el kutatócsoportjuk. Az eredmények utat nyitnak a személyre szabott kezelések kifejlesztéséhez.

A rákellenes világnap apropóján szakmai és lakossági programmal készül az intézet. A szakmai napon a tüdőrák diagnosztikájának és kezelésének legújabb tudományos és gyakorlatorientált irányait mutatják be az érdeklődőknek.

Annak ellenére, hogy a korai felismés életeket menthet, sajnos, még mindig kevesen vesznek részt szűrővizsgálatokon, ezért a lakosság számára 2024. február 3-án (szombaton) 9:00-15:00 óra között alacsony dózisú CT-vel végzett tüdőrákszűrő napot hirdet az intézet. Várják azokat az 50 és 75 év közötti pácienseket, akik a mai napig erős dohányosok (minimum 1 doboz cigaretta/nap) vagy 15 éven belül hagytak fel a dohányzással és egy éven belül nem vettek részt mellkas CT-vizsgálaton.

A részvétel ingyenes és pár percet vesz igénybe.

 

További információk:

tudorakszures@koranyi.hu;

+36 30 153 0951