- A kórházat 2018-ban úgy vettem át, hogy 3 városban, 6 telephelyen üzemelt a kórház. Ez az elmúlt 4 évben nem változott, és a jövőben sem kívánok ezen változtatni – reagált dr. Révész János az elmúlt időszakban napvilágot látott aggodalmakra, miszerint megszűnhetnek szakrendelések. - Ezzel együtt azonban jelezni szeretném, hogy nagyon sok olyan függő változó van, amely befolyásolja a kórház működését. Ilyen volt a járványidőszak, vagy az intézményt érintő szabadságolási rend is. Ezek olyan helyzetek, amiket rugalmasan kell kezelnünk, de mindig azt tartjuk szem előtt, hogy a betegek a lehető legmagasabb szintű ellátásban részesülhessenek – húzta alá. – Az intézményünkben éppen ezért folyamatosak a fejlesztések is – tette hozzá.

Az elkövetkező évek egyik legnagyobb fejlesztése a megépülő Kardiovaszkuláris Centrum lesz, amelynek előkészítői munkái jelenleg is zajlanak. A népegészségügyi felmérés adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplénben is a vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, amely érinti a munkaképes korú lakosságot is.

– A kórházi körülmények között elhunytak több mint fele, 54 százaléka ezekben a megbetegedésekben veszti el életét, és második helyen állnak a daganatos megbetegedések. Ezért támogatjuk maximálisan azokat a szakmákat, amelyek ezeknek a megbetegedéseknek a gyógyításában játszanak jelentős szerepet – emelte ki a főigazgató. – Az új Kardiovaszkuláris Centrum egy úgynevezett komprehenzív centrum lesz, vagyis minden olyan szakma, amely a szív vagy az érrendszer megbetegedésével foglalkozik – akár diagnosztikai, akár terápiás szinten –, az egy épülettömbben helyezkedik el. Nem kell majd a beteget az épületek között mozgatni, így csökken az úgynevezett szállítási trauma is. Arra számítok, hogy a centrum működésének köszönhetően ezek a mutatók a munkaképes korosztály esetében is jelentősen csökkenek majd – mondta a kórház vezetője.

– Az alagsorban a gépészet kap helyet, a földszinten járóbeteg szakrendelések mellett a diagnosztikai és a sürgősségi betegellátó egységek működnek majd. Az emeleteken a klasszikus kardiológiai, fölötte pedig az érsebészeti osztály szintjei lesznek, majd a műtőszint és az intenzív osztályok helyei következnek, míg az ötödik emeleten a kiszolgáló helyiségek funkciója tölti meg a legfelső szintet. Összesen 173 betegágy és 10 műtő lesz a Kardiovaszkuláris Centrumban – foglalta össze dr. Révész János.

A beruházás pénzügyi keretét a kormány biztosítja. Várhatóan jövőre elkezdődik a munka, az első készültségi szint 80 százalékos lesz, amit várhatóan 2026-ra ér el a beruházás, amikor már birtokba is vehetik az intézményt a szakemberek és a betegek. A centrum teljes megépülése 2028-ra várható.

Forrás: boon.hu, fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház