A Medison V8 a SAMSUNG új fejlesztése és felső kategóriás ultrahang készülék, amely az EFOP-2.2.0-16-2016-00004 számú projekt keretében érkezett az intézménybe. A készülékkel együtt 4 darab ahhoz tartozó vizsgálófej leszállítására is sor került: 1 db felnőtt konvex, 1 db gyermek konvex, 1 db alacsony frekvenciájú lineáris, 1 db magas frekvenciájú lineáris vizsgálófej áll rendelkezésre a betegellátás során. A négyféle vizsgálati fej biztosítja, hogy minél több lakos, minél több rétű és minél pontosabb radiológiai vizsgálatát lehessen elvégezni.

Az alap általános vizsgálófej előnye továbbá, hogy rendelkezik egy XL módozattal, mely funkció a nagyobb áthatósággal a túlsúlyos betegek ultrahangos vizsgálatát segíti elő. Az alacsony, illetve a magasabb frekvenciájú vizsgálati fejek a különböző mélységben levő szervek, képletek differenciáltabb vizsgálatát teszi lehetővé. Ennek megfelelően például a magasabb frekvencia tartományú és azon dolgozó vizsgálati fej kifejezetten a felszíni struktúrák, kisebb erek, nagyobb idegek jobb láthatóságát eredményezi.

A mikrokonvex fej az újszülöttek, csecsemők, 0-1,5 évesek vizsgáló eszköze. Fontos eszköz a koraszülötteknél, csecsemőknél az esetleges agyi rendellenességek (pl. agyvérzés, agykamra tágulat) vizsgálatában.

A modern képalkotó eszköz - amellyel az OKFŐ eszközbeszerzési projektjének köszönhetően gazdagodott az intézmény Radiológiai Osztálya - a pontos diagnózis felállítását segítő számos extra funkcióval is rendelkezik: lehetőség nyílik többek között kontrasztanyagos vizsgálat, Shearwave elasztográfia, mikrovaszkularizációt ábrázoló üzemmód alkalmazására is.

„Az új készülék 3 legfontosabb paraméter tekintetében jelent azonnal érzékelhető előnyt: gyors, nagyobb felbontású, így jobb képminőségű” – emelte ki Dr. Medra Tibor, radiológus adjunktus.

A kollégák örömmel fedezik fel és használják a készülék által biztosított lehetőségeket.
Az új ultrahang készülék további nagy előnye a nagyfokú mobilizálhatósága is. Könnyen és több irányba mozgatható maga a teljes készülék-oszlop, de azon belül a nagy képernyős monitor is. Ez a tulajdonság súlyos állapotú, nehezen mozgó betegek esetén nagy segítséget jelent az orvosnak és a vizsgálat alatt levő betegnek egyaránt.

„Nagy öröm számunkra, hogy ismételten egy modern, felső kategóriás eszközzel gyarapodott az intézményünk és általa újabb területen tudjuk korszerű, magas technológiával, magas szinten biztosítani a térségi lakosok ellátását” - mondta Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója.

Forrás, fotó: Bajai Szent Rókus Kórház