Zombor Gábor azt mondta, hogy a kórházban zajló, illetve lezárult, több mint négymilliárd forintból megvalósuló nyolc projekt nemcsak stabilizálja az intézmény helyzetét, hanem a térség egyik vezető kórházává teszi. A korai diagnosztika kiemelt területe az egészségügyi ellátórendszernek - hangsúlyozta az államtitkár.
Kitért arra: hamarosan megjelenik az a kormányrendelet, amely előírja, hogy daganatgyanú esetén két héten belül időpontot kell kapnia a betegnek a magasszintű képalkotó diagnosztikai vizsgálatra.
Zombor Gábor arról is beszélt, hogy a kórház működési stabilitásának biztosítása érdekében az állam kifizeti az intézmény 930 millió forintnyi lejárt adósságállományát.

Az államtitkár közlése szerint a korai daganatos diagnosztikában megfogalmazott célok elérését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is segíti. A tárca több mint 9 milliárd forintos pályázati forrásának köszönhetően ugyanis le tudják cserélni a CT és MR berendezések döntő részét. Ezzel a magas technológiai színvonalú eszközök átlagéletkora az európai szintre süllyed.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője felidézte: 1967, a kórház megépítése óta nem zajlottak ekkora fejlesztések az intézményben. Hangsúlyozta: az egészségügy nem profit-, hanem szolgáltatásorientált ágazat. "Ez a beruházás is bizonyítja, hogy Magyarországon is létezik modern egészségügy” – tette hozzá.

Stankovics Éva, a kórház főigazgatója elmondta, az uniós támogatással megvalósuló 2,7 milliárdos fejlesztés első lépése a radiológiai osztály felújítása, egy hónap múlva a sürgősségi osztályt avatják fel. A teljes beruházás szeptemberre készül el. A most átadott részleggel megszűnt a korábban három szinten működő radiológia széttagoltsága, egyúttal hatékonyabbá vált a kommunikáció a betegellátó egységek között. A radiológiai diagnosztika, a Sürgősségi Osztály és a traumatológiai ellátás fizikai közelsége révén lerövidülnek a betegutak. A Radiológiai Osztály életében a teljes infrastruktúra megújulása egyúttal a szakmai továbblépést és a szakorvosképzést is elősegíti. A berendezéseknek nagy szerepe van a diagnózis korai felállításában, a daganatos betegségek mellett számos más területen nyújt segítséget - így például a legelterjedtebb megbetegedéseknél, a szív- és érrendszeri betegségeknél, a strokenál és a traumánál. A modern ultrahang készülékek széles vizsgálati spektrumot biztosítanak.
A kórház ellátási körzetébe több mint 200 ezer ember tartozik a hatvani és az aszódi térségben.

Forrás: MTI/Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet