Egy uniós fejlesztésnek köszönhetően Debrecentől Zalaegerszegig, Gyulától Szombathelyig tizenhat helyszínen összesen 1524 ápolónak, illetve fiatal orvosnak tudnak olcsó lakhatást biztosítani a nővérszállókon a kórházak.

A kormány már a korábbi években is igyekezett forrásokat biztosítani a magyarországi nővérszállók megújítására, illetve a férőhelyek bővítésére, nem ritka ugyanis, hogy a lakhatás megoldatlansága miatt nem tudnak az intézmények kellő számú munkaerőt felvenni. Ezért már évekkel ezelőtt tervbe vették a hazai nővérszállókon a férőhelyek növelését, illetve a szállók megújítása érdekében, hogy azok akár fiatal párok elhelyezésére is alkalmasak legyenek.

A fejlesztésekre azért is szükség is van, mert a nővérszállók jelentős része ma már kollégiumnak vagy átmeneti munkásszállónak is csak jóindulattal alkalmas, márpedig a bérek mellett a kulturált, megfizethető szálláshelyek is jelentős vonzerőt jelenthetnek főként és elsősorban a kezdő ápolóknak.

Különösen igaz ez Budapesten és a nagyvárosokban, ahol az utóbbi években extrém mértékben megnőttek az albérleti díjak, és ahol így a nővérszállók jelenthetik a más városból érkezetteknek az egyetlen megfizethető lakhatást.

Ugyanezen oknál fogva terveznek a fővárosban nővérszállót is a három nagy centrumkórház mellé, illetve ugyancsak emiatt kapott korábban 136 millió forintot rekonstrukcióra a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, 250 milliót a győri megyei kórház, amelynek két szállója is van, vagy 207 millió forintot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Oktatókórház. A budapesti Semmelweis egyetem nővérszállásán pedig, ahol összesen 102 férőhely van, tavaly áprilisban fejezték be az épület rekonstrukcióját.

Az összes nővérszálló megújítása, sőt – többek között a három budapesti szuperkórházhoz integráltan – újak építése is szerepel az egészségügyi kormányzat tervei között.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) egy másik projektet is bejelentett: ez modern ápolási eszközök beszerzésével igyekszik hozzájárulni az egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeinek javításához. Többek között korszerű betegágyakat, felfekvést megelőző matracokat, gördíthető infúziós állványokat, kórtermi ülőkéket szereznek be a 64 ÁEEK-fenntartású intézmény 71 telephelyén és a három vidéki orvosegyetemi klinikákon.

Az új, modern eszközök beszerzéséhez kapcsolódon mintegy háromezer-hétszáz dolgozó kap képzést azok használatához, valamint a biztonságos és szakszerű betegmozgatáshoz. De a nemzetközi trendekhez kapcsolódóan lesznek például a burn-out vagyis a kiégésszindrómát megelőző tanfolyamok is.

Forrás: magyaridok.hu, Haiman Éva