A nettó 23 M Ft értékű eszköz a központi műtőben került elhelyezésre. A berendezés használata elsősorban a baleseti ortopédiai műtéteknél, főleg csontegyesítéssel járó műtétek közben nyújt segítséget.

Előnye, hogy műtét közben is végezhető röntgen vizsgálat, így az operáló orvos a beavatkozás közben a látott képhez alakíthatja a beültetendő rögzítő eszközt, azonnal ellenőrizheti a csontegyesítés eredményét, így összességében nagyobb biztonsággal és nagyobb pontossággal végezhető el a beavatkozás. A készülék felhasználható ugyanakkor általános sebészeti beavatkozások során is, üreges szervek kontrasztanyagos feltöltésének segítségével egyes atípusos anatómiai szituációk pontos intraoperatív feltérképezésére.

Használatával csökkenthető mind a beteget, mind a személyzetet érő sugárterhelés, hiszen a műtéti beavatkozás során a páciens méreteihez igazítva személyre szabottan történik a dózis adagolása, miközben a kivetített kép minősége éles marad. Alkalmazásával biztonságosabbá és gyorsabbá tehető a betegek ellátása.

Forrás: hatvanonline.hu, fotó: Hatvani Albert Schweitzer Kórház