Az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról szóló jogszabály szerint a halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg érvényes szabályok szerint februártól is papír alapon állítják ki az orvosok, ugyanakkor a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos feladata lesz, hogy a halál tényének és idejének megállapítását követően, a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb az azt követő első munkanapon, az anyakönyvezéshez szükséges adatokat rögzítse az eHVB rendszerben.

A fejlesztés egyik célja, hogy kétirányú kapcsolat jöjjön létre az Elektronikus Anyakönyvi Rendszer és az e-HVB rendszer között annak érdekében, hogy – az adatvédelmi szabályok szigorú megtartása mellett – az illetékes anyakönyvvezetők már saját elektronikus rendszerükön keresztül is elérhessék az elhunytak személyes adatait, valamint az elhalálozást igazoló dátumot. 

Jelenleg a halottvizsgálati bizonyítványokat papír alapon állítják ki és továbbítják az orvosok. Ez azonban jóval időigényesebb, a dokumentáció egyes hatóságok közötti továbbítása költségesebb, az adatok kézzel való kitöltése pedig kevésbé megbízható, mint az elektronikus rendszer. Az európai uniós forrásból megvalósuló ingyenes eHVB-rendszernek köszönhetően a halálozás anyakönyvezéshez szükséges adatok elektronikusan továbbíthatóak majd, az eljárás hatósági szereplői pedig egységes, zárt rendszerben érik majd el az adatokat és a szükséges űrlapokat az ügyintézés gyorsítása és hatékonyabbá tétele érdekében. A rendszer teljes bevezetése és használatba vétele az év végére valósul meg. A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja.