Újabb öt évre elnyerte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az OECI (Európai Onkológiai Intézetek Szövetsége) által adományozott komprehenzív onkológiai centrum (CCC) minősítést, amelyet Helsinkiben vettek át az intézet vezetői. Az európai akkreditációt az OOI 2008 óta immár negyedik alkalommal érdemelte ki. Ez a rangos elismerés igazolja, hogy az OOI megfelel a legmagasabb európai minőségi követelményeknek az onkológiai betegek ellátása, a rákkutatás és az oktatás területén is. A közép-kelet-európai régióban elsőként és sokáig az egyetlen intézményként rendelkezett ezzel a minősítéssel az Országos Onkológiai Intézet. Ezt a kitüntetést eddig összesen 34 onkológiai központ nyerte el Európában, tudatta az intézmény közleményében. 

Az Országos Onkológiai Intézetet 2008-ban az elsők között akkreditálta komprehenzív onkológiai központként az Európai Onkológiai Intézetek Szövetsége. Az akkreditáció feltétele a legmagasabb szintű daganatdiagnosztikán és -terápián kívül a magas szintű oktatás és rákkutatás együttes biztosítása egy önálló és egységes vezetésű intézeten belül.

Az OOI a közép- és kelet-európai régió vezető onkológiai központjaként számos európai uniós projektben is részt vesz és az európai ellátási és rákkutatási egyenlőtlenségek leküzdésével foglalkozó munkacsoportban vezető szerepet is vállal.

Az európai Onkológiai Napokat, az Európai Onkológiai Intézetek Szövetségének (OECI) idei konferenciáját Finnországban, Helsinkiben rendezték meg, június 12-14 között. A konferencia fő témái felölelik az onkológia legfontosabb európai prioritásait, úgymint az európai rákintézetek európai hálózatba szervezését és akkreditációját, az EU-n belüli ellátási és rákkutatási egyenlőtlenségek leküzdését, az onkológia költséghatékonysági kérdéseit, a biobankok és a mesterséges intelligencia szerepét, a személyre szabott terápiák jövőjét, valamint a protonterápia és célzott radionuklid kezelések szerepét.

A konferencián Prof. Nagy Péter, az OOI tudományos igazgatója az EU különböző régiói közötti rákkutatási finanszírozás egyenlőtlenségeinek leküzdésének innovatív megközelítéséről tartott külön előadást.   

Június 14-én az OECI közgyűlésén ünnepélyes keretek között vette át az OOI vezetősége az Országos Onkológiai Intézet újabb öt évre szóló, komprehenzív onkológiai központként történő akkreditációját igazoló tanúsítványt.

Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: Az OOI az elmúlt években jelentős lépéseket tett a rákdiagnosztika, a kezelés, az oktatás és a kutatás területén. Ennek köszönhetően vált az OECI egyik kiemelt tagjává, és folyamatosan azon dolgozik, hogy a legmagasabb szintű ellátást és kezelést nyújtsa a betegek számára.

A rendezvény egyik fő témája a rákkutatásában és ellátásában tapasztalható egyenlőtlenségek leküzdése volt, ami az OECI kiemelt prioritása. Az OOI aktívan részt vesz ezekben a törekvésekben és elkötelezett az egyenlő hozzáférés biztosítása mellett, mind a diagnosztika, mind a kezelés terén.

Az OOI és a többi tagintézmény közös célja, hogy 2030-ra az EU valamennyi országában legyen legalább egy nemzeti átfogó (komprehenzív) onkológiai központ, ami köré kiépülhetnek a nemzeti komprehenzív onkológiai hálózatok.