A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház fül-orr-gégészeti szakrendelője egy Atmos C31 Economy kezelőegységgel gazdagodott, a „Járóbeteg szakellátás eszközfejlesztése EFOP-2.2.19-17-2017-00092” projekt keretében. A kezelőegység segítségével lényegesen könnyebbé válik a betegek ellátása.

A LED-es fényforrással is ellátott vizsgáló fejlámpa kellő megvilágítást biztosít a vizsgálathoz, emellett a kézi műszerek, oldatok, kenőcsök praktikus elhelyezését is biztosítja. A gégetükrözés is egyszerűbbé válik, a korábban nyílt lánggal történő előzetes melegítés helyett, a kezelő egység a tükröket állandó hőmérsékleten tartja, így a vizsgálat előtt már nincs szükség további melegítésre. A rendelkezésre álló mikroszkóp segítségével pontosabb kép kapható a betegek fülészeti státuszáról, a szükséges nagyítás mellett kisebb beavatkozások a szakrendelés keretein belül is elvégezhetők. Lehetőség van endoscopos diagnosztikus vizsgálatok elvégzésére is az orr, garat, gége területén, mely monitoron is megjeleníthető, így az elváltozások, a látott kép jobban kiértékelhetővé válik. A kezelőegység telepítését követően a gyakori beavatkozások egyszerűbbé válnak, a rendelkezésre álló szívó segítségével pedig - szükség esetén mikroszkópos ellenőrzés mellett - a fülben, orrban, garatban észlelhető váladék eltávolítható, majd baktérium filterrel ellátott tartályban összegyűjthető.

A véradó állomáson is jelentős műszeres fejlesztés történt, sok egyéb eszköz mellett egy speciális laboratóriumi centrifugát és egy sejtmosó centrifugát vásároltak. Előbbi a transzfúziós vizsgálatok során a vörösvértesteket és a vérsavót választja szét hat perc alatt, biztonságosan előkészítve a vérmintákat a következő vizsgálatokhoz. A sejtmosó centrifuga három mosási ciklusban végez sejtmosást, amellyel a vérsejtek biztonsággal használhatók a további szűrővizsgálatokhoz. Az új automata berendezés a korszerű transzfúziós ellátás elengedhetetlen része.

Forrás, fotó: Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza