A megyei kórház orvosai több évtizede nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyógyítás különböző területein konferencialehetőséget is biztosítsanak a régió szakemberei számára. Ez a kiváló hagyomány folytatódott a Szekszárdi Baleseti Sebészeti Nappal, amely egyúttal az orvosok és egészségügyi dolgozók számára akkreditált továbbképzési lehetőséget is nyújtott. Az előadások fókuszában ezúttal a felsővégtagi sérülések álltak

A tanácskozás résztvevőit Prof. Dr. Nyárády József, a PTE ÁOK és a PTE ETK emeritus professzora köszöntötte, majd a szakterület kiválóságaitól hallhattak számos szakmai újdonságot jelentő prezentációkat. Dr. Kiss Jenő PhD CSc, az orvostudomány kandidátusa, egyetemi docens, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Ortopéd-Traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa a könyökprotézisek beültetésével kapcsolatos, egyedi műtéti technikát ismertetett, amelyet az országban kizárólag ő és munkacsoportja végez. Dr. Máthé Tibor klinikai főorvos, kézsebész szakorvos, a PTE ÁOK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika osztályvezető-helyettese az általa kifejlesztett implantátumot mutatta be, amely nemcsak magyar fejlesztésű, de gyártása is kizárólag hazai cég által történik. Dr. Józsa Gergő, PhD gyermeksebész szakorvos, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Manuális Tanszék Gyermektraumatológiai Részleg vezetője a felszívódó implantátumoknak a gyermekkori törések során való alkalmazását ismertette.

A rendező megyei kórház számára különösen nagy jelentőséggel bír és az itt folyó szakmai munka színvonalát jelzi, hogy a tanácskozáson, az országosan elismert szaktekintélyek mellett a szekszárdi kórház orvosai, Dr. habil Nőt László Gergely PhD osztályvezető főorvos, valamint Dr. Bata András és Dr. Falvai Ádám is megosztották a konferencia központi témájával kapcsolatos, gyakorlati tapasztalataikat. Különösen tanulságosak voltak a jelenlévők számára a szakdolgozói előadások is, amelyek az ápolás és a műtétek utáni rehabilitáció oldaláról közelítették meg a felsővégtagi sérültek gyógyítását. Brinza Józsefné osztályvezető ápoló az ilyen sérültek ápolásának kihívásairól beszélt, Szívós Árpád vezető gyógytornász pedig egy, a rehabilitáció kibővítését és hatékonyságát meghatározó újdonságot, az elektromos fizioterápia fém implantátumok mellett való alkalmazását, illetve ennek irányelveit és szekszárdi tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Fontos eleme volt a rendezvénynek, hogy a konferenciaterem előterében több, orvosi eszközöket és gyógyászati termékeket gyártó cég állította ki a témához kapcsolódó készítményeit és orvosi eszközeit, köztük egy új könyökimplantátumot, amelyet Magyarországon legelsőként itt tekinthettek meg a szakemberek.

A konferencia rangját és ezzel a Balassa-kórház és Szekszárd jó hírét is emelte, hogy az eseményre nemcsak a régió vármegyéiből, hanem Soprontól Zalaegerszegen át Debrecenig, az ország egész területéről érkeztek résztvevők.

Forrás, fotó: Tolna Megyei Balassa János Kórház