Sikeres pályázata révén a Szigetvári Kórház 100 százalékos támogatással közel 1,5 milliárd forint uniós fejlesztési forrásban részesült. A támogatásnak köszönhetően lehetővé vált elsődlegesen a járó és fekvőbeteg-szakellátó hálózatok fejlesztése, ezen belül is a sürgősségi betegellátás kialakítása, az ápolási és pszichiátriai osztály átalakítása, az információtechnológiai és a struktúraváltást támogató infrastruktúra fejlesztése. 
A projekt kiemelt eleme volt, hogy keretében sürgősségi betegellátó osztályt, illetőleg hat teljesen felszerelt járóbeteg-szakrendelőt alakítottak ki. Ezen túlmenően korszerű műszerekkel – többek között CT-vel és digitális röntgennel – gyarapodott a kórház gyógyászati eszközállománya. 
Az épületben helyet kapott egy új intézeti és közforgalmú gyógyszertár is. – A ’90-es évek elején három évig már működött sürgősségi osztály a kórházban, ám három év után sajnos már nem voltak meg ennek feltételei. A most záruló beruházás – amely 3200 négyzetméterével a kórház gyógyászati területének egy igen jelentős hányadát érintette – újra megteremtette a magasabb szintű ellátás lehetőségét – ismertette a fejlesztés jelentőségét dr. Berecz János igazgató. 
Ilyen módon a nagyszabású beruházás legnagyobb pozitív hozadéka az, hogy a projekt befejezése után minden feltétel – korszerű sürgősségi osztály, modern műszerek – adott lesz ahhoz, hogy a térség rászorulóinak ne kelljen 30–40 kilométert utazniuk egy-egy vizsgálat elvégzéséhez, a pontos diagnózisok megszerzéséhez. – A fejlesztésünknek köszönhetően kórházi körzetünkben a legtávolabbi Dráva menti, horvát határtérségi kis faluból egy órán belül elérhetővé válik a segítségre szoruló betegek számára a sürgősségi ellátás – mondta dr. Berecz János. 
Mint az igazgató kiemelte, a támogatás révén a Szigetvári Kórház és a fenntartó ÁEEK célja a hosszú távú, stabil fejlődés biztosítása a lakossági ellátásban. 
Ennek fontos állomása valósult meg a beruházással. A fejlesztés eredményeként a Szigetvári Kórház körzetében mostantól közel 72 ezer ember jut magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz. 
A beruházás keretében a betegeket és az intézményben dolgozó személyzetet egyaránt érintő kényelmi fejlesztéseket is végrehajtottak 

Olcsó működtetés napelemmel 
Egy másik, az elmúlt hetekben lezárult projektnek köszönhetően napelemek teszik olcsóbbá október első hetétől a szigetvári kórház üzemeltetését. A mintegy 153 millió forint EU-s támogatás segítségével megvalósult fejlesztésnek köszönhetően napelemes kiserőmű támogatja az egészségügyi intézmény energiaellátását. A százszázalékos támogatottságú projekt közvetlen célja a villamosenergia-fogyasztás részbeni kiváltása, valamint ezáltal az épület rezsiköltségeinek jelentős csökkentése. 
A fejlesztés keretében összesen 860 darab, egyenként 250 Wp teljesítményű napelem-panelt helyeztek el az épület tetőfelületein, amelyek most havi átlagos egymillió forintnyi áramot állítanak elő. 

Helikopter a kórház tetején 
Működése során a Szigetvári Kórház heti rendszerességgel fogad helikoptert sürgős betegellátás biztosítása érdekében. Korábban az intézmény nem rendelkezett kifejezetten erre a célra kialakított helikopter-leszállópályával. Szükségmegoldásként a kórház épülete előtti parkban szálltak le a légi járművek, nem egyszer a parkoló autók, járókelők és betegek között. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a 6-os, 67-es, 68-as főközlekedési út, valamint a határvidék miatti nemzetközi átmenő forgalomból adódó ellátási kötelezettség, a potenciális balesetek jellege miatt a légi mentés elkerülhetetlenné vált.  Ezért nagy eredmény, hogy a beruházás keretében a sürgősségi ellátás teljes körű működéséhez szükséges mentőhelikopter leszállópálya is megépült a kórházépület tetején. 

Forrás: Dunántúli Napló