"A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1.067.345.406 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása" című pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A KEOP-5.6.0/E/15-20135-0043 „Energia megtakarítást célzó fejlesztés a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a Radiológiai géppark modernizálásával" című projekt 100%-os mértékű európai uniós támogatásból valósul meg" - számolt be az intézmény.

Mint írták, "projektünk célja, hogy a meglévő, elavult, nagy energiafogyasztású röntgen berendezéseink felét fejlett technológiájú, alacsonyabb energia felhasználású berendezésekre cseréljük.

Kórházunkban és rendelőintézeteinkben összesen 29 db különböző felhasználású röntgen berendezés működik, három helyszínen, a kórház központi telephelyén, továbbá a X. és a XVII. kerületi szakrendelőkben. A berendezések kora 9 – 23 év közötti.
A berendezések analóg technológiával dolgozó, nagy energiafogyasztású, nagy sugárdózist kibocsájtó berendezések. A berendezések közül 12 db cseréjét tervezzük a jelen pályázatban, 7 db a központi telephelyen (Maglódi út 89-91.), 3 db a X. kerületi szakrendelőben (Kőbányai út 45.), és 2 db a XVII. kerületi szakrendelőben (Ferihegyi út 95.). A beszerzés során digitális röntgen berendezések (röntgen felvételező, röntgen felvételező-átvilágító, kórtermi mobil röntgen, sebészeti átvilágító/röntgen, mammográf) beszerzését, üzembe helyezését és használatát/ használatának betanítását tervezzük.

A berendezések 2014-ben 77 ezer esetben 146 ezer beavatkozásban működtek, és mintegy 8181 műtét elvégzésében segítettek (általános sebészet, mellkas, érsebészet, urológia, nőgyógyászat, nőgyógyászati kisműtő, császár, gége, gége/gyerek, szemészet). Az eszközök energia felhasználása részben korukból adódóan magas.
A tervezett csere eredményeként a hagyományos filmes eljárás alkalmazása megszűnik, a felvételek feldolgozása csak digitális lesz, ami járulékos energia megtakarítással jár, természetesen a fogyóanyag megtakarítás mellett.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Weborvos