Az 1,2 milliárd forintos beruházás csaknem 90 százaléka az intézmény egyéb osztályainak műszerezettségét javította, míg az sbo és a traumatológia által használt rész építészetileg is korszerűbbé vált az utóbbi hónapok során. Ezt februártól tesztelhetik a betegek, akkorra költözik vissza sürgősségi. 

Dr. Tóth Gábor, főigazgató-főorvos átadási köszöntőjében hangsúlyozta: az egészségügy különleges dolog, egyszerre társadalmi, gazdasági, szervezeti, technikai, szakmai, emberi és emberiességi kérdés.
– A beruházás jelentősége felbecsülhetetlen. Olyan terület ez, ahol a zökkenőmentes működés, a modern eszközök, a korszerű intézményi környezet és az abban jól működő szakmai munka a nap bármely percében életet jelenthet. Az új körülmények felgyorsítják, egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik az érintett osztályok működését. Korszerűsítettük a radiológióai diagnosztika eszközparkját is, pontosabb képet alkothatunk a vizsgálat során, ami segítheti a betegség vagy a trauma kezelését.
Kiemelt cél volt az orvosszakmai eszközpark korszerűsítése és az informatika fejlesztése. A környező háziorvosi kar online kapcsolódik a kórház rendszeréhez, a beteg is képes lehet saját leleteinek, eredményeinek megtekintésére, ami egyedülálló lehetőség – fogalmazott az intézmény vezetője.

Elmondta azt is, hogy a kórház 2010 óta fejlesztésekre 6 milliárd forint támogatásban részesült hazai és uniós forrásokból. Ezek kedvező hatása az intézmény működésének minden területén érezhetővé vált.

– Olyan területe fejlődik városunknak, ami kiemelkedően fontos. Az itt dolgozók sokszor pillanatok alatt hoznak meg olyan döntéseket, amelyeken életek múlhatnak. Ha döntésükben nem kell mérlegelniük azt is, hogy egy elavult technika vagy műszer miatt milyen más megoldás van, akkor hatékonyabban és nyugodtabban végezhetik munkájukat – mondta beszédében Fercsák Róbert polgármester. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 100 kilométeren belül hasonló minőség nem érhető el. Kiemelte továbbá a fejlesztések gazdasági jelentőségét.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő a térség lakosságának biztonságos ellátását szolgáló újabb és újabb korszerűsítések jelentősége mellett az orvosok és ápolók szolgálatának fontosságát emelte ki és köszönte meg.

– A változások korát éljük, ezek nem kerülik el az egészségügyet sem. Kívülről és belülről is nagyon feszíti a változás igénye az egész rendszert. Darwin mondta a változásokról, hogy nem a leggyorsabb, nem a legintelligensebb fogja túlélni az evolúciót, hanem aki a leggyorsabban tud reagálni. Példaértékű az a munka, együttműködés, amivel a bajai kórház a kiemelten nagy összegű pályázatokat elnyerte és ahogy azokat megvalósította – összegezte dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

Forrás: 
Szöveg: Petőfi Népe/szerző: Kubatovics Tamás
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu