A Jahn Ferenc kórház immár tizennegyedik alkalommal megrendezett, háromnapos konferenciája a robotsebészet köré épült. A „Robotsebészet bevezetése Magyarországon” című projekt megvalósulása számos területen növeli a betegellátás minőségét. Ezen sebészeti módszer eredményeként lerövidül a betegek gyógyulási és kórházi ápolási ideje, csökken a vértranszfúziós igény, kevesebb és kisebb a fájdalom, a műtét utáni szövődmények száma alacsonyabb, kisebb heggel járnak a beavatkozások. A rövidebb felépülési idő miatt a beteg gyorsabban visszatérhet a megszokott életéhez. A sebészeti ellátás minőségi mutatóinak javulása végső soron a betegek gyógyulási esélyének növekedésében, így az egészségben eltöltött évek számának emelkedésében is várhatóan megmutatkozik majd.

Lengyel László, a Belügyminisztérium egészségügyi finanszírozásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára a szakmai konferencián elmondta, fordíthat a kormány bőségesen forrásokat az intézménynek fejlesztésére, alkalmazhatják a legmodernebb eljárásokat, eszközöket, gyógyszereket, bevezethetik a robottechnológiát, a mesterséges intelligenciát, a telemedicinát és a tudomány minden friss eredményét, hatékony egészségügyi rendszer csak akkor lesz, ha megőrizzük a múltból az emberséges, személyes gyógyítást és a nehézségeken felülemelkedő elkötelezettséget. A jövő egészségügyének kulcsa az orvos, és a szakmai támogatást, a folyamatos infrastrukturális és informatikai fejlesztést az ilyen képzések jelentik, ahol a résztvevők a világ élvonalába tartozó technológiákon tanulhatják és láthatják a gyakorlatban a legmodernebb műtéti eljárásokat.

Dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese - utalva a Jahn Ferenc kórházban futó robotsebészeti programra – kiemelte, hogy a kórház urológiai osztályán folyó gyógyítás és betegellátás nemcsak országosan, de európai szinten is kiemelkedő. A szakember szerint ennek kialakításához elsősorban szakmai igényesség kellett, amely „mindig a legmagasabb szintre tör”.
A főigazgató-helyettes kiemelte Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa munkáját, valamint a társintézmény, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezetésének szerepét a robotsebészet területén, hiszen a két intézmény együttműködése az eredményesebb betegellátást szolgálja. A robotsebészet bevezetésével sikerült utolérni az e területen előrébb járó országokat, és további nyolcmilliárd forint támogatás jut a robotasszisztált rehabilitációs fejlesztésekre is, mondta el az egészségügyi vezető.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója példaértékűnek nevezte a két intézmény együttműködését a magyarországi robotsebészeti beavatkozások területén, egyben örömét fejezte ki, hogy ma már a Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, Győrben és a közeljövőben Debrecenben is operálhatnak robottal. Beszámolt arról is, hogy a Jahn Ferenc kórház és az OOI konzorciumban végrehajtott robotasszisztált műtéteinek száma a program indulása óta eltelt két évben elérte az 1900-at, és folyamatosak az úgynevezett konzolsebészeti képzések is.

Tenke Péter osztályvezető főorvos előadásában kiemelte, példamutató, hogy egy városi kórházban elindulhatott a robotsebészet, és fontosnak nevezte az ilyen és ehhez hasonló szakmai konferenciákat, amelyen megismerhetők a szakterület legújabb vívmányai, műtéti eljárásai Forradalmat indítottunk el, és ma már elmondhatjuk, hogy a robotok reggeltől estig dolgoznak, és a két intézetben másfél év alatt majdnem elértük a kétezres műtétszámot. Óriási előrelépés, hogy lassan a nyolcadik robot is munkába áll Magyarországon” – hangsúlyozta a főorvos.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta, immár tizennegyedik éve hívják össze az urológiai szakma magyar és nemzetközi szaktekintélyeit, hogy a háromnapos rendezvényen az urológia legkorszerűbb műtéti technikáit, technológiáit bemutassák.

Forrás: hirado.hu/mti.hu, fotó: kormany.hu