A környezet- és egészségvédelem egyaránt kiemelt szerepet kap a világban. Ezért is jelentős esemény, hogy két bajai intézmény, az NKE Víztudományi Kara és a Bajai Szent Rókus Kórház ezen témák kapcsán írt alá együttműködési megállapodást április 14-én, pénteken az egyetem aulájában.

Az együttműködés célja környezeti egészségvédelem, azon belül az egyik fő természeti kincsünk, a víz védelme. A víztudományi egyetem kutatás-fejlesztési programja segítségével a kórház által kibocsájtott szennyvíz paramétereinek vizsgálata válik lehetővé a jövőbeli kockázatcsökkentés érdekében. A kutatások a már alkalmazott szokásos szennyvízparaméterek mellett a gyógyszermaradványok, antibiotikum rezisztencia gének és a releváns mikrobiális összetétel vizsgálatára, elemzésére fókuszálnak.

Dr. Bíró Tibor dékán felhívta a figyelmet: – Hat éve működik a kar, most megerősítjük az együttműködést. A humán erőforrás és a kutatás terén is jelentős előrelépések történtek, így új célokat tűzhetünk ki, az irány a környezetegészségügy. Itt minden a víz körül forog, így kiemelt szerepet kap a vízi élővilág, illetve a humán egészségügy. Vizsgáljuk, hogy a kórház által kibocsájtott szennyvíz milyen, eddig nem mért komponenseket tartalmaz, s igyekszünk megoldási javaslatokat megfogalmazni, hogy ilyen anyagok ne kerüljenek be az élővízbe. Úgy vélem, ezzel a programmal kitűnhetünk a magyar tudományos közösség palettáján! – hangsúlyozta a dékán. Hozzátette: környezetbarát példát mutató intézmények lehetnek a felek, és a hallgatók egészségtudatos életmódját is erősíthetik a kórházi együttműködés során, így az együttműködés jelentősége a régió határain is túlmutat.

Dr. Tóth Gábor főigazgató kiemelte: a bajai kórház ismét eljutott egy mérföldkőhöz. – Fontos cél volt kinevezésemkor a tudományos területen való előrelépés, valamint a működési szisztémában a zöld kórház cím kiérdemlése. Sokat tettünk ezen célok elérése érdekében. A mostani együttműködés és kutatási irány azért jelent újabb mérföldkövet, mert Baján a Duna, a Sugovica, a víz mindenkinek egyaránt fontos. Arra törekszünk, hogy a gyógyítás során a legkevesebb környezeti ártalom lépjen fel, minél kevésbé szennyezzük a vizeket, a környezetünket! – mondta a kórház főigazgatója.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője üdvözölte, hogy két városi intézmény erősíti a kapcsolatát. – A megállapodás révén erősítik az intézményeket és erősítik a várost is. Kiemelten fontos, hogy a környezetegészségügy az együttműködés témája és a vizek megóvása a cél. Ez mindenki számára fontos ügy, hiszen Baja és a bajaiak érdeke.

Forrás, fotó: bajahangja.hu