A közismertebb nevén Egynapos Sebészeti Központban a megvalósult beruházás mellett az ellátás folyamatát is ismertették. A szakmai bázisnak fontos szerepe van az egészségügyi ellátásban. Ma már rendelkezünk olyan sebészeti technológiával, amelynek köszönhetően a gyógyulási folyamatok rendkívül gyorsak és biztonságosak – ismertette Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója. Hozzátette: egynapos sebészetről akkor beszélünk, ha a páciens ápolási ideje nem haladja meg a 24 órát. „A betegnek ez azért előnyős, mert olyan sebészeti technikákat alkalmazunk, amelyek gyorsan gyógyulnak, azaz szokásos életviteléből kevésbé zökkentjük ki” – részletezte.

A főigazgató rámutatott: naponta 50-70 műtét elvégzését teszi lehetővé az épületkomplexum, a számok tükrében ez azt jelenti, hogy éves szinten 10-15 ezer műtétet végeznek el a szakemberek. Mindez kórházüzemeltetési szempontból nagy precizitást igényel. Dr. Révész János azt is elárulta, hogy az intézmény pályázott egy 230 milliós európai uniós támogatásra is, amelynek segítségével - reményeik szerint - még egy műtőt kialakíthatnak.

A projekt során beszerzett eszközök és a kialakított új, egynapos sebészeti műtők hozzájárulnak az intézményben a betegellátás színvonalának növeléséhez. Dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa beszámolt arról, hogy tavaly 6600 műtétet végeztek el a komplexumban, nyolc szakma dolgozik az intézményben, és mintegy 13 ezer járóbeteget láttak el egy esztendőben. Az egynapos sebészeti centrum országosan egyedülálló, nincs még egy ilyen felszereltségű intézmény – fűzte hozzá.

Kifejtette: a műtéttechnikai felkészültségben, az elvégzett műtétek számában, eszközi felszereltségben és a betegutak elválasztásában is kivételes a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum, ahol öt műtő, 70 betegágy, intenzív és szubintenzív részleg áll a betegek rendelkezésére. A Semmelweis Tagkórházban kialakított centrumban működő szemészeti, sebészeti, ortopédiai szakmák számára nagy értékű eszközöket is beszereztek, így laparoszkópos tornyot, szemészeti operációs mikroszkópokat és artroszkópos eszközöket is vásároltak. A fejlesztés folyamatos.

Forrás, fotó: bazmkorhaz.hu