Amikor 2022. február 24-én kitört a háború Ukrajnában, a magyar kormány és a magyar polgárok azonnal mozgósítottak, hogy menedéket, meleg ágyakat, meleg ételt és orvosi ellátást kínáljanak a menekülteknek. Napok alatt meg kellett szervezni egyrészt a kárpátaljai magyarok megsegítését, másrészt az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek ellátását, hiszen már a háború első napjaitól kezdve érkeztek hozzánk menekültek.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet országos gyermek fekvőbeteg koordinációs kiemelt feladattal, sürgősségi ambulanciával, lelki krízis gyermekambulanciával, ukránul beszélő orvosokkal, ápolókkal, valamint ingyenesen hívható zöld számmal segítette a menekültek betegellátását. Az intézmény 2200 járóbeteg gyermeket, valamint 1250 fekvőbeteg gyermeket látott el, köztük kiemelten súlyos, intenzív kezelést is igénylő gyermekeket is.

A World Health Organization (WHO) riportfilmje, melyet az orosz-ukrán háború kitörésének egy éves évfordulója alkalmából forgatott, megtekinthető a WHO és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Youtube csatornáján.

Forrás, fotó: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet