Július 21-étől 23-ig Balatonalmádiban, a Wesselényi Strand főbejáratánál várja a digitális egészségügyi szűrőközpont az érdeklődőket.

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban is kritikus, ami elsősorban a mozgásszegény életmódnak, helytelen táplálkozásnak és a káros szenvedélyeknek köszönhető. Hazánkban több mint egymillió embert érint a cukorbetegség. Az időben nem felismert, nem kezelt betegség végtag-amputációhoz és évente 3–4000 halálesethez vezet. A diabétesz megelőzhető lenne egészségtudatossággal, életmódváltással. Bár a II-es típusú cukorbetegség leggyakrabban 40 éves kor felett alakul ki, azonban egyre több fiatalt is érint. A magas vérnyomás Magyarországon minden harmadik felnőttet érinti. A hipertónia a legfőbb hajlamosító tényezők egyike a szív- és érrendszeri betegségeknek, melyek a teljes halálozás mintegy feléért felelősek.

Rendszeres szűréssel ezek a betegségek időben felismerhetők és kezelhetők. Az Egészségpart digitális egészségügyi szűrőközpontja helybe megy, a nyári szabadság alatt a strandok közelében teszi elérhetővé a szűréseket, valamint a mindennapi életbe is beépíthető, akár személyre szabott életmódtanácsokat is kaphatnak a résztvevők.

Az Egészségparton igénybe vehető szűrőprogramok és interaktív programok:
– általános állapotfelmérés (vércukor-, triglicerid- és koleszterinszint-, vérnyomás- és pulzusmérés), illetve férfiaknak prosztata-rendellenességek szűrése (PSA-szűrés),
– bőrgyógyászati szűrővizsgálat,
– digitális szájüregi szűrővizsgálat,
– életmódbeli kockázatfelmérés és életmód-tanácsadás,
– funkcionális mozgásminta szűrés,
– testösszetétel-vizsgálat,
– dietetikai tanácsadás,
– interaktív prevenciós aktivitások kicsiknek és nagyoknak: játékkal, sporttal, zenével, tánccal.

Forrás: veszpremkukac.hu, fotó: egeszsegpart.com