Az ország történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődött meg a 700 milliárd forintból megvalósuló Egészséges Budapest programnak köszönhetően, amellyel a kormány elsősorban a betegek biztonságát szeretné megerősíteni. Eddig a kórházi szakmai programokról, illetve a járóbeteg-szakrendelők nagyobb részének esetében már a felújítás kivitelezéséről születtek meg a döntések, de már idén komoly forrásokat kapott az orvostechnológia és a fenntarthatósági fejlesztések. Néhány éven belül a befektetett pénz és energia általánosan látható változásokat eredményez majd.

A budapesti és Pest megyei egészségügyi szakellátás teljes megújítását szolgáló Egészséges Budapest program (EBP) keretében mintegy 188,5 milliárd forint sorsáról már megszületett a döntés – jelentette ki egy szakmai konferencián Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa.

Elmondta: a 10 évre szóló, várhatóan 2026-ig tartó programon belül négy jelentős folyamat zajlik jelenleg párhuzamosan: műszerbeszerzés a járó- és fekvőbeteg-ellátásban, energetikai korszerűsítés előkészítése, a térségi szakrendelők többségének felújítása, valamint a kórházak megújításának és átszervezésének tervezése. Utóbbi azt jelenti, a minél hatékonyabb ellátás érdekében három nagy centrumkórház fog létrejönni, társkórházakkal kiegészülve.

Az EBP az intézmények különböző szintjén teszi lehetővé az ellátás szakmai bővítését, a jobb munkaszervezést. Ilyenek: az agyvérzés katéteres kezelésének megoldása a centrumokban, a gyermek-anyasági kapacitások arányos elosztása a három térségben, a járóbeteg-szakrendelők elektronikus összekötése a háziorvosi rendelőkkel és a kórházakkal az előjegyzési idő vagy épp a sürgősségi időablak javítása érdekében.

A telephelyek összevonásával adott szakorvosi ellátások – ­például kardiológia, neurológia, képalkotó diag­nosztika – nem szétszórtan lesznek elérhetők a városban, hanem egy-egy helyen koncentráltan, a megfelelő műtői társszakmákkal együttműködésben a komplett sürgősségi ellátás megvalósítása érdekében.

Stubnya Gusztáv, az EBP szolgáltatásfejlesztési igazgatója a konferencián elmondta: az EBP részeként készül egy humánerőforrás-program is, amelynek kiemelt célja, hogy pluszforrást biztosítsanak a fővárosban dolgozó orvosok, ápolók megtartására és képzésére, ugyanakkor ne szívjanak el munkaerőt vidékről.

A három nagy centrumkórház a következő: az észak-pesti, amely elsősorban a Honvédkórház köré épül, a dél-pesti, amely az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kardiológiai Intézet területén épül, integrálódva az ide költöző, nemrég újraalakított Országos Trauma­tológiai Intézettel, valamint a dél-budai, amely egy teljesen új intézmény lesz. Ez utóbbi beruházást miniszterelnöki megbízottként Bedros J. Róbert, a Szent Imre Egyetemi Oktató­kórház főigazgatója felügyeli.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az utóbbi hetekben többször is kifejtette: a program segítségével nemcsak a fővárosban, hanem a Pest megyében élők számára is biztosítják, hogy XXI. századi színvonalú gyógyítást kapjanak.

Eddig összesen nyolc megyei településen született kormánydöntés a helyi szakrendelő telephelyek korszerűsítésének támogatásáról, többek között Veresegyházon és Szigetszentmiklóson, valamint Nagykátán, Monoron, Gyömrőn, Dunakeszin, Vácott, illetve Cegléden. A szakrendelőket Budapesten is folyamatosan megújítják: a XVII. kerületi szakrendelőt 1,76 milliárd forint, a XVI. kerületi Jókai utcai szakrendelőt pedig 1,2 mil­liárd forint kormányzati forrásból. Létrejön az újbudai gyermekegészségügyi központ is 1,9 milliárd forintból, amelyet a XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelővel szomszédos épületben helyeznek el, annak átalakításával.

A már jóváhagyott 188,5 milliárd forintos támogatásból eddig összesen 42,6 milliárd forintot fordítottak a járóbeteg-szakrendelők felújítására. Dr. Mayer Ákos, az EBP járóbetegszakrendelő-fejlesztési igazgatója ezzel kapcsolatban ugyanott kiemelte: a kórházaktól távolabb eső szakrendelők nagy jelentőséggel bírnak Pest megyében, korábban azonban kevés forrás jutott rájuk, így műszakilag és infrastrukturálisan is komoly fejlesztésre szorulnak.

A programban az eddig bejelentett beruházások – kiegészülve korábbi ­uniós forrásokkal – jelentős fejlesztéseket tesznek lehetővé. Az Országos Onkológiai Intézet idén több mint 5,5 milliárd forintot, hosszú távon pedig további 10,3 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre. A programra szánt forrásból létrehoznak egy onkodiagnosztikai központot az intézeten belül, amely a daganatos betegek gyors, akár egynapos diagnosztizálását teszi lehetővé, ami Európában egyedülálló.

Az Egészséges Budapest programot kiegészítve jelentős mértékben fejlesztik az egyházi fenntartású kórházakat is, összesen 27 milliárd forint értékben. A Budai Irgalmasrendi Kórházat teljesen megújítják és egy új, betegápolást szolgáló épületszárnnyal bővítik.

Az Irgalmasrendi és a Bethesda Kórház összesen 7,8 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapott, ebből finanszírozzák a Bethesdában az új szülészeti, valamint gyermekpszichiátriai osztály kialakítását, a gyermeksürgősségi ellátás korszerűsítését, valamint a két intézmény kórtermeinek megújítását is. A Szent Ferenc Kórház 2,7 milliárd forint támogatásban részesül, így 150 ágyas kardio­lógiai rehabilitációs intézménnyé bővülhet, és itt is felújítják a régi épületrészeket.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által működtetett szeretetkórház pedig ötmilliárd forintos támogatásban részesült. Az intézmény Közép-Európa egyetlen ilyen felekezeti kórháza, ahol régiós gerontológiai központot alakítanak ki, az épület teljes körű felújítása mellett.

Forrás: magyaridok.hu Szilágyi Anna