A főtérre várták az érdeklődőket, hogy a részvételükkel növeljék a Bajai Szent Rókus Kórháznak szánt adományt. A Richter Gedeon Nyrt. ugyanis 3.500.000 forintot ajánlott fel a kórház számára. Ezt az összeget – és a gyűjtött adományt – egy speciális szívultrahang fej beszerzésével a kardiológiai betegek ellátásának fejlesztésére fordítja az intézmény.

Bár az égiek nem voltak kegyesek a hétvégi rendezvényhez, a bajaiak ismét összefogtak, és 12 millió 848 ezer 500 forint adomány került a városi kórházhoz a tervezett műszerbeszerzésre. – Baján igyekszünk mindent megtenni, hogy élhető legyen a város. Három jelszó van: zöld Baja, pezsgő Baja és biztonságos Baja. Az egészségvárosi rendezvény ezt szimbolizálja, hiszen csodálatos környezetben, friss levegőn vagyunk. Körülöttünk tele a város zöldfelülettel. Biztonságos, hiszen ma együtt teszünk az egészségünkért. Pezsgő: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Duna Néptánc Tanoda művészeinek tánca. Táncra perdültünk volna valamennyien, olyan hangulatot teremtettek. Azt kívánom, továbbra is ilyen hangulatban használják ki a lehetőségeket az emberek, hiszen itt egy helyen, ingyenesen, szinte sorban állás nélkül győződhetnek meg egészségi állapotukról. Legyünk minél többen, és tegyünk együtt egészségünkért! – mondta köszöntőjében Nyirati Klára polgármester.

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház igazgatója örömmel üdvözölte a rendezvényt. Felidézte, hogy 2010-ben már vendégül láthatták a város a Richter egészségvárost. –  Akkor is hideg volt. Sajnos, ma esik az eső, ennek ellenére kérek mindenkit, legyen kitartó, jöjjön és segítsen! Fontos ez a nap, mert egy olyan műszer beszerzésére nyílik lehetőség, ami objektívan tudja kimutatni a szív egy bizonyos megbetegedését. Az egészség a legfontosabb érték. Könnyebb részt venni szűrővizsgálatokon évente egyszer, mint a már kialakult betegségből meggyógyulni. Vegyenek részt rendszeres vizsgálatokon, ezáltal megnövelik az egészségben eltöltött évek számát – tette hozzá a főigazgató.

Gál-Olasz Sarolta, a Richter Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője is arra kérte a bajaiakat tegyenek ilyen módon saját egészségükért, valamint a közösségi javak gyarapításáért.

A rendezvény egészségsétával kezdődött 9 órakor. A szomorú, esős idő ellenére közel ötvenen indultak a Déri-kertből egy közös napindító sétával az esemény helyszínére, és szereztek rögtön dupla, 1.000 forint értékű adománypontot az intézménynek. A Szentháromság téren közel 30 szűrésen és tanácsadáson vehettek részt a látogatók. Többek között volt prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés és csontsűrűségmérés, bőr- és körömgombaszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek, valamint patikai, memóriazavar, dietetikai, asztma, diabetológia, nőgyógyászati és urológiai tanácsadás is. A fiatalok gyermek- és ifjúságvédelmi mentálhigiénés tanácsadáson vehettek részt a Bajai Szent Rókus Kórház Gyermek- és Ifjúsági Mentálhigiénés Gondozó dolgozóinak köszönhetően. Az EFI Baja BMI méréssel, valamint gerincvédelemmel kapcsolatos tanácsadással várta a látogatókat. Nagy volt az érdeklődés az érszűkületvizsgálat iránt is. A Richter a Nőkért sátorban egész nap életmód-előadásokat hallhattak Szily Nóra, Jaksity Kata, Béres Alexandra és Molnár Andrea jóvoltából.

A szűrések és tanácsadások mellett változatos programokkal várták az érdeklődőket. A gyermekeknek bábszínház, gyermeksarok, interaktív élményszoba látogatás, virtuális gyárlátogatás és elsősegély bemutató nyújtott kikapcsolódást. A színpadi programok sorában ¾ 10-kor Molnár Andrea várta a színpad elé a táncolni vágyókat, de több táncbemutatót is láthattak a helyszínre látogatók. Délután fél 3-tól Takács Nikolas lépett a színpadra, 15 órától pedig Katus Attilával tornázhattak közösen az érdeklődők. A személyes jelenlét mellett online is lehetőség volt az adományalap gyarapítására, ugyanis a Richter Egészségváros Facebook-oldalán több előadást online is közvetítettek. A Richter Gedeon által felajánlott adományalapot a résztvevők minden szűrésért, tanácsadásért, élőben vagy az Egészségváros Facebook oldalán online meghallgatott előadásért járó adományponttal növelni tudták, hiszen a cég pontonként 500 forinttal megemelte az alapadomány összegét. A bejegyzésekhez fűzött aktivitások, like-ok szintén adománypontokat értek a kórháznak. Ennek köszönhetően több mint 1 millió 330 ezer forintot szereztek csupán virtuális jelenléttel a bajaiak. A szervezők nem hiába biztatták a bajai és környékbeli családokat: vegyenek részt minél nagyobb számban az egész napos programon.

A program zárásaként a Duna Szálló előtt felállított nagy színpadon mondott köszönetet a résztvevőknek Gál-Olasz Sarolta. Kiemelte: nagyon sok lakos élt a lehetőséggel és csatlakozott az egyes programelemekhez. A gyógyszergyártó cég 3,5 millió forintos alapadománya mellett további 7 millió 407 ezer 500 forintot személyes jelenléttel szerezték meg a bajaiak. A fennmaradó részt pedig online módon gyűjtötték hozzá az emberek. Az adomány átadásakor a Richter cég képviselője értékelte a program eseményeit, melyek a résztvevők nagy számát mutatták. A szűrővizsgálatokat rendkívül sikeresnek találta, sajnos akadtak kiugró és extrém értékek is. Az egyik látogatót 240-es magas vérnyomással a sürgősségire kellett irányítani, így a nap folyamán az egészségügyi személyzet életet is mentett. Találtak kóros értékeket a koleszterin- és a prosztataszűréseken is. Utóbbi esetben a résztvevő 200 férfi 22%-ánál pozitív értékeket mutatott ki a szűrővizsgálat eredménye. Szerencsére csupán egyetlen esetben volt extra kiugrás az adatokban.

Végezetül dr. Tóth Gábor, a kórház főigazgatója köszönetet mondott a sátorépítőknek, akik a zuhogó eső ellenére gyorsan és szakszerűen dolgoztak, megköszönte a lakosoknak a lelkes adománygyűjtést, továbbá kollégáinak az egész napos áldozatos munkát.

Az adományt egy speciális szívultrahang fej beszerzésével a kardiológiai betegek ellátásának fejlesztésére fordítja az intézmény. A készülék a szív vizsgálatát teljesen más dimenzióban, a nyelőcsövön keresztül teszi lehetővé, ily módon számos elváltozást lehet diagnosztizálni, mint például fejlődési rendellenességek, gyulladásos betegségek. A bal pitvar elváltozásaink vizsgálati lehetősége adott esetben akár életmentő vizsgálat lehet.