Hatalmas falikép került ki a Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Tömbjében található közösségi terem falára. A 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú kép célja, hogy a rajta található több tucatnyi különböző Disney-karakterrel szebbé tegye az ambuláns és bent fekvő beteg gyerekek mindennapjait. A projekt a The Walt Disney Company „Pillanatok, amelyek számítanak” közösségi programjának keretében valósult meg.

Betegnek lenni nemcsak fizikailag, de sokszor érzelmileg is egy igen megterhelő állapot, főleg, ha mindez hosszú hetekig, hónapokig vagy akár évekig húzódik el. Átszövi a mindennapokat, csökken a teherbírás, a teljesítmény, a jókedv, depresszív tünetek is jelentkezhetnek, ami nagyon megterhelő lehet a betegnek és a környezetében élőknek egyaránt. Sőt akár magára a gyógyulás folyamatára is negatív hatással lehet. Ezért ma már egyáltalán nem szokatlan, amikor az orvostudomány a test mellett a szellemi állapotot is figyelembe veszi, illetve olyan tanácsokat ad vagy terápiát ír elő, ami lelki folyamatainkat pozitívan befolyásolja. Mindez a gyermekeknél fokozottan igaz, mert bár testük általában gyorsabban regenerálódik, sokszor türelmetlenebbül kezelhetik a betegség állapotát és az azzal járó kellemetlenségeket.

A The Walt Disney Company „Pillanatok, amelyek számítanak” program egy globális társadalmi felelősségvállalási stratégia része, amelynek célja, hogy olyan élményeket biztosítson a kis betegek számára, amelyek a történetmesélésen és a karaktereken keresztül pozitív érzéseket, emlékeket keltenek és a bizalmi kötődést segítik elő, illetve mérhető hatást gyakorolnak az érzelmi ellenálló képességre. Ezáltal vidámabbá tegye mindennapjaikat a nehezített körülmények között is.

Az érzelmi rugalmasság nem a negatív érzelmek, gondolatok elfojtásáról szól, hanem arról, hogy megtanuljunk őszintén, nyitottan szembenézni, majd elengedni ezeket, hogy megtalálhassuk azokat a valódi értékeket, amelyek mentén teljes életet élhetünk. Ennek a programnak a keretében került fel a nyíregyházi gyermekosztály falára a hatalmas, 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú Disney falikép is. Évente közel tízezer fekvő és nyolcvanezer ambuláns beteget kezelnek a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán számos olyan speciális ellátással, melyek csak ezen az osztályon érhetőek el a megyében.

„Gyerekosztályunk a megye legnagyobb egészségügyi intézményének az osztálya, ellátási feladata az egész megyére kiterjed. A közösségi teremben számos terápiás foglalkozást vezetnek kollégáink, nagyon sok kisgyermek fordul meg itt naponta. Nem csak a bent fekvő kis betegek, hanem ambuláns ellátás keretében is érkeznek ide gyerekek és szüleik. Nagyon örülünk a The Walt Disney Company felajánlásának, és bízunk benne, hogy színesebbé tudja tenni kis betegeink és szüleik ittlétét” – mondta el Dicső Ferenc, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház - Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a térség legnagyobb egészségügyi intézménye. A kórházcsoport a kötelező fekvő- és járóbeteg-ellátási tevékenységén felül klinikai kutatásokkal is foglalkozik. Az Intézmény további kiemelt célja, hogy a környékbeli betegellátó intézmények integrációs igényeit rugalmasan és gyorsan tudja támogatni.

Forrás: szabolcsihir.hu