Az emberi szervezet különféle daganatainak kialakulásáért közel hatszázféle gén hatmillió különböző hibája, mutációja felel. Minden betegben 2-8 génhiba kombinációja van egyszerre jelen, ezért minden daganat egyedi, mindegyikkel másképp kell felvenni a harcot. Az utóbbi évek kutatásainak köszönhetően dinamikusan nő az egyes génhibákra ható célzott gyógyszerek száma, így a jól eltalált, személyre szabott terápia akár évekkel is meghosszabbíthatja a beteg életét. Ezzel szemben a nem megfelelő kezelés szó szerint káros lehet, ráadásul felesleges anyagi terhet ró a betegellátó rendszerekre és a társadalom egészére is. A szükséges hatóanyagok kiválasztása azonban nem egyszerű, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen: minden génhiba több gyógyszerrel, és minden gyógyszer több génhibával is kapcsolatban állhat. Ezért van szükség radikálisan új megoldásra az optimális kezelések és immunterápiák megtervezéséhez.

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. által kifejlesztett digitális terápiatervező szoftver a daganat molekuláris profilját elemezve képes a biológiai törvényszerűségek azonosítására, a tumor molekuláris kódjának „feltörésére”, és ezáltal annak a támadáspontnak a meghatározására, amelyre célzott gyógyszer alkalmazható. A döntéstámogató eszköz az egyén molekuláris profilja alapján, mintegy 34 ezer szabály felhasználásával, jelenleg 1200 hatóanyagot képes személyre szabottan rangsorolni. A szoftver rendszerezve kezeli a szakmai publikációkban fellelhető teljes tudásanyagot, előre meghatározott algoritmus szerint súlyozva és kombinálva a tudományos bizonyítékokat, vagyis evidenciákat. Ennek alapján objektíven rangsorolja a terápiás lehetőségeket oly módon, hogy mindig a tudományos bizonyítékok által leginkább alátámasztott kezelést sorolja előre az ún. aggregált evidenciaszint (AEL) értéke alapján. Ez segíti a célzott gyógyszerek kiválasztását, egymáshoz való viszonyuk, alkalmazási sorrendjük meghatározását.

A támogatott projekt – amelyben az Oncompass a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetével, valamint a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetével működött együtt – azt segítette elő, hogy szoftver algoritmusait preklinikailag és klinikailag is validálják, ezáltal lehetőség nyíljon az eljárás regisztrálására diagnosztikai és terápiás döntéselőkészítő eszközként. A fejlesztés révén a magyar betegek az elsők között férhetnek majd hozzá a precíziós onkológia legkorszerűbb kezelési lehetőségeihez, Magyarország pedig egyik éllovasa lehet a személyre szabott orvoslás történelmi fejlődésének.


Forrás: Üzletem.hu