Január 26-28-a között immár 8. alkalommal rendezték meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben a három napon át tartó Minimál invazív eljárások az urológiában című műtétsorozatot és konferenciát, amelyen évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 6 db 3D-s monitoron, élő adásban, audio-kommentárral követhették. A legújabb technikákat világhírű külföldi professzorok mellett neves magyar urológusok valódi betegeken mutatták be. Az operációk Magyarország legelső, a Dél-pestiben üzemelő 3D laparoszkópos tornyával és két másik hasonló eszközzel, három műtőben egy időben történtek. Az elvégzendő beavatkozások speciális szaktudást, kiemelkedő szakmai gyakorlatot és team-munkát igényelnek.

Az idei konferencia első napján urológus szakorvosjelöltek, rezidensek, friss szakvizsgázók tartottak angol nyelven, szabadon választott témában előadásokat, amelyek egyúttal a 2017. évi EAU CEM (Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó) szelektáló verseny-előadásai is voltak. A győztes: dr. Sarlós Péter kiutazást nyert a CEM-re. A szakorvosjelöltek, valamint utolsó évesek szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben, amelyeknek szintén hatalmas tétje volt: a győztes kiutazást nyert az EAU Section of Uro-Technology (Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg) következő meetingjére. Az ötfős bírálóbizottság végül dr. Liptay Péternek ítélte meg az első helyet.

A második napon a külföldi szaktekintélyeké volt a főszerep. 7 országból 7 elismert szakember érkezett és adta át tudását a magyar urológus kollégáknak, majd a zárónapon magyar urológusok műtéteit lehetett a kórház Zöld Előadójában nyomon követni a 3d-s televíziókon. Idén 3 műtőben összesen 17 műtétet kísérhettek figyelemmel a résztvevők. Az első minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya prof. dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák nagy ütemű fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára, így például idén új prosztataműtéti eljárásokkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Forrás:zetapress.hu