„Büszkék lehetünk arra, hogy négy orvosszakma, az onkológia, a szív- és érgyógyászat, a tüdőgyógyászat, valamint a mozgásszervi rehabilitáció csúcsintézménye is itt, a Hegyvidéken működik. Négy olyan intézményről van szó, ami a maga szakterületén az ország legjobbja” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy egy új, csúcsminőségű MR-készülék átadására került sor az Országos Onkológiai Intézetben. A kerület vezetője szerint CT- és MR-készülékekkel aránylag jól el van látva a XII. kerület, hiszen ezekből több is található a hegyvidéki egészségügyi intézményekben. Az onkológián két CT és egy MR áll a betegek rendelkezésére, ez utóbbi cseréjére került sor az elmúlt hetekben.

„Hallatlanul fontos munkát végez az onkológiai intézet diagnosztikai központja, amely tavaly 84 ezer beteget fogadott és mintegy 235 ezer vizsgálatot végzett el. Ennek MR-laborjában 6400 páciens fordult meg, a vizsgálatok száma pedig elérte a 22 ezret, ami kiemelkedően nagy szám” – hangsúlyozta a polgármester.

„Nem halaszthattuk tovább a tizenkét éves MR-készülékünk cseréjét, aminek klímaberendezése javíthatatlanná vált” – indokolta dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, miért volt szükség az új diagnosztikai eszköz beszerzésére. Kitért rá, hogy az intézmény a saját fejlesztési forrásából, közel 600 millió forintért a legjobb ajánlatot tevő Siemens készülékét vásárolta meg, ami az előzőhöz képest sokkal jobb minőségű felvételeket tud készíteni, valamint gyorsabb vizsgálatokat tesz lehetővé, ami által ugyanannyi idő alatt több beteget diagnosztizálhatnak majd a szakemberek.

Az intézetvezető elmondta, jelenleg két CT-t és egy MR-t vehetnek igénybe betegeik diagnosztikai célból. A gépek szinte folyamatosan üzemelnek, kollégái két műszakban, reggel 7-től este 9-ig fogadják a pácienseket, illetve időnként szombaton is végeznek vizsgálatokat. Ezzel a volumennel az ország második legtöbb vizsgálatot végző intézményévé vált az onkológia.

„A vizsgálatok ideje lerövidül, a zajterhelés mérséklődik. A koponya- és nyaki vizsgálatoknál enyhülhet a bezártság érzése, egy tükör segítségével ugyanis a páciens kiláthat a berendezésből” – sorolta az új készülék előnyit előnyeit dr. Tárnoki Dávid, az Onkológiai Képalkotó és Invazív Diagnosztikai Központ vezetője.

További újdonság, hogy az új berendezés már teljes testvizsgálatokra is alkalmas. „A fejtetőtől a térdhajlatig egészében tudjuk a testet leképezni a PET-CT vizsgálatokhoz hasonlóan, ám sugárterhelés nélkül. A teljes testvizsgálatokat főleg azoknál fogjuk alkalmazni, akiknél áttétet, nyirokcsomó-megnagyobbodást keresünk” – magyarázta a főorvos.

A központvezető arról is szólt, hogy a mesterséges intelligencia már ebben berendezésben is megtalálható. Ez a technológia mindenekelőtt a képminőség javításához, részletgazdagabb felvételek készítéséhez járul hozzá, illetve ahhoz, hogy a vizsgálat, illetve a radiológiai leletezés ideje lerövidüljön.

Az új, több mint héttonnás berendezés üzembe helyezéséhez jelentősebb előkészületekre volt szükség, a telepítéshez a diagnosztikai központ épületének falát is ki kellett bontani. A munkálatok keretében megújult a vizsgálóhelyiség, annak kialakítása során a tervezők a betegeket megnyugtató környezet kialakítására törekedtek.

Az MR-készülékkel leggyakrabban a koponya, a nyaki lágyrész, a gerinc, a has és a kismedence vizsgálatát végzik a radiológusok. Előírás szerint a daganatos betegség felismerésétől számított két héten belül, akut esetben pedig minél hamarabb kell elvégezni a képalkotó vizsgálatot.

 

Forrás, fotó: hegyvidek.hu