Az idei pályázat fókuszában a családok, betegek és az egészségügyben dolgozók és családjaik fizikai és mentális biztonsága állt, a zsűri ennek alapján választotta ki a nyerteseket. A kórházi osztályok versenyére idén nagyon sok induló nevezett be, így hét vidéki és hat budapesti kórház húsz osztálya nyert családbarát kórházi osztály díjat.


• Az év családbarát kórháza a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet

A kórház a térségben fontos helye nemcsak a gyógyításnak, rehabilitációnak, hanem a társadalomba való integrációnak is. Példaértékű és egyedi a betegek testi-lelki gyógyulását szolgáló számtalan "műhely" jellegű, választható tevékenység: az asztalos műhelyben irányító táblák, kerti bútorok készítése, a varrodában logóval ellátott „szatyrok” készítése, veteményeskert és kézműves műhelyek. A kórház kapcsolatát a beteggel és családjával építik a dolgozók és betegek közös programjai, mint kenuzás, palócring, muskátli program, sziklamászó klub. Megemlékeznek a bent tartózkodó betegek születésnepjáról.

A kórházon belüli kooperáció mélyítésére az együttműködő osztályok közös jutalmazása történik, amelyet közösen költhetnek el. Példaértékű a szerteágazó és tartalmas kapcsolatrendszere az intézménynek, ezen belül a csere üdültetési program más hazai és határon túli kórházak dolgozóival. A kórházak közötti kapcsolatok mélyítésére számos alkalommal szerveznek ünnepi-szakmai eseményeket testvérkórházak meghívásával. Az intézmény által elnyert díjak közül több a helyi közösségért (családokért) tett erőfeszítéseket ismeri el. Terveik között szerepel egy színházterem megvalósítása és egy visszavonulásra, elmélyülésre is alkalmas "gyógyító kert" megalkotása. A pályázat megmutatta, hogy számtalan egyedi, innovatív jó gyakorlattal támogatják, mind a betegek és családjuk, mind a kollégák és családjuk élethelyzeteit a közösségépítés eszközeivel.

A díjról szóló oklevelet és B. Kopp Judit szobrász alkotását a Magyar Kórházszövetség 35. kongresszusának záró napján vette át Tóth Judit, az intézmény főigazgatója.


• Közönségdíjat nyert a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet

Közönségdíjat is kiosztottak, amelyet a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztálya nyert el.


• Különdíjas lett a Szent Pantaleon Kórház

"Üzenete van annak, hogy a Magyar Kórházszövetség vezetésével úgy döntöttünk, hogy idén a család- és emberbarát megoldásokról a Biztonság és biztonságérzet téma-blokkban beszélünk és itt adjuk át az osztályoknak a minősítő okleveleket. Amikor az utóbbi években a legjellemzőbb közös élményünk a külvilágból érkező bizonytalanság, akkor nincs fontosabb, mint a közvetlen környezetünk, közösségeink tagjaitól érkező gesztusok és üzenetek, amelyek belső biztonságérzetünket megteremtik. A díjazottak betegek és munkatársak felé irányuló támogató odafordulása óriási erővel bír.

Ezért is tartotta fontosnak a zsűri, hogy különdíjjal emelje ki a Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet Dunaújváros pályázatát. Az általuk munkatársi adományokból működtetett Szolidaritási Alap, amely a rászoruló kollégák támogatására jött létre a közösségi összefogás szép példája. Azon dolgozunk, hogy minél több helyen bekövetkezzen az attitűdváltás és gyökeret verjenek a díjazottjainknál már megtalálható családbarát kezdeményezések." - mondta Ujvári Enikő, a zsűri társelnöke.


• 2023 Családbarát Kórházi Osztálya címet nyertek:

Bajai Szent Rókus Kórház
Pszichiátriai Osztály

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház
Gyermek Onko-haematológiai és Csontvelő Transzplantációs Osztály
Gyermekrehabilitációs Osztály
Szülészeti és Nőgyógyászati Centrum

Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Hospice - Palliatív Terápiás Osztály

Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály

Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ
Gyermektraumatológiai Osztály

Észak-budai Szent János Centrumkórház
Perinatális Intenzív Centrum
Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztály

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály

Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Cisztás Fibrózis Részleg

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ
Szemészeti Klinika

Semmelweis Egyetem
Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ Ápolási Osztály
Szent Rókus Klinikai Tömb Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ Aktív Belgyógyászat

Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet Dunaújváros
Infektológiai Osztály

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház
Fül-Orr-Gégészet és Fej-Nyaksebészeti Osztály

Uzsoki utcai Kórház
IV. Belgyógyászati Osztály
Tüdőgyógyászat
Onkoradiológiai Osztály


A Családbarát Kórházi Osztály címet 2018 és 2023 között 29 kórház 71 osztálya nyerte el. A Családbarát Kórházi Osztály és a Családbarát Kórház díjak a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös alapítású díjai.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Forrás, fotó: haromkiralyfi.hu