Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint kulcsfontosságúvá vált a járványügyi rendszer rezilienciájának javítása, a pandémiás készültségi szint fokozása, a minőségi egészségügyi adatok időben történő elérése, a válaszadás gyorsaságának és minőségének javítása, valamint az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása. A pandémiás válaszadás fejlesztését szolgáló intézkedések elsődlegesen a COVID-19 világjárvánnyal közvetlenül érintett egészségügyi és járványügyi rendszer fejlesztésére és a járvány terjedését befolyásoló közszolgáltatásokba történő beruházásokra irányulnak. A fejlesztés stratégiai célja a jó minőségű és hatékony egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javítása a Covid-19 járványhelyzetben, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése. 

A koronavírus-járvány következtében a Kormány az Európai Unió támogatásával célul tűzte ki az ország lakosságának minél nagyobb arányban történő tesztelését, valamint megbetegedések esetén gyógyszerek biztosítását, gyógyszeres kezelését. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) az Európai Unió által jóváhagyott Covid-19 vírusellenes gyógyszerkészítmények és a koronavírus kimutatására szolgáló gyorstesztek beszerzési költségének elszámolására hét projektben mintegy 35 milliárd forintot használ fel. A projektek részleteivel kapcsolatban további információ elérhető az OKFŐ weboldalán.

A program kapcsolódik az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 7. prioritásához: A Covid-19 világjárvány okozta válsághelyzet és az Oroszországi Föderáció által elkövetett katonai agresszió eredményezte migrációs kihívások kezelésére szolgáló intézkedések (ESZA), valamint a Tanács 1303/2013/EU (2013. december 17.) rendeletének 65. cikk (10) bekezdése alapján a Covid-19 járvánnyal összefüggő kiadásokhoz. A projektek forrása az Európai Unió Európai Szociális Alapja, a finanszírozás a Covid-19 világjárványra adott uniós válasz részeként történik, a támogatás vissza nem térítendő.