Súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba annak a balesetnek a két sérültjét, ami július 17-én történt Jánossomorján, üzemi területen. A két férfi magasból zuhant le, jelenleg is a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban ápolják őket. A teljes felépülésig még hosszú az út, rehabilitáció, műtét vár rájuk, de ahhoz képest, hogy néhány napja még életveszélyes állapotban voltak a magasról történő zuhanás után, mindketten jól vannak.

– Mentőhelikopter és földi egységek indultak a helyszínre – mondja dr. Hermann Csaba, a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály osztályvezető főorvosa. – Az egyik beteg légi, a másik földi úton érkezett Győrbe a sürgősségi osztályra. A két beteg közül az idősebbiket már szállítás közben egyszer újra kellett éleszteni. Mindketten többszörösen sérült betegek voltak, akut életveszélyes állapotban – részletezte dr. Hermann Csaba, a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály osztályvezető főorvosa.

Az első életmentő műtétet az idősebbik férfin dr. Zsoldos Péter sebész, mellkassebész főorvos végezte el. – Tekintettel a beteg állapotára, valamint arra, hogy azonnali mellkasi műtétet igazoló kórállapot nem igazolódott, az intenzíves, valamint traumatológus kollégákkal további vizsgálatok mellett döntöttünk. Ezért kísértük a beteget a CT-vizsgálóhelyiségbe, ahol a protokoll szerinti teljes testvizsgálat történt. A látott kép, valamint a radiológus kolléga véleménye szerint azonnali hasi műtét elvégzése mellett döntöttük. A mellkasi csontos váz sérülései miatt tudtuk, hogy meg kell operálni a mellkasát is, de mivel a kórháznak nincs állandó mellkas-stabilizáló szettje, ezért várni kellett, mire Bécsből elhozták. A beteg állapota végig stabil volt, így másnap sor került a mellkasi műtétre – mondta dr. Zsoldos Péter.

Közben a fiatalabb sérülttel egy másik team foglalkozott, s mire mindkettejüket ellátták, megműtötték, körülbelül százan dolgoztak velük, és természetesen még folytatják, hiszen a fizikai rehabilitáción túl pszichológiai támogatást is kapnak, hogy fel tudják dolgozni az őket ért traumát.

– A fiatalabb, 29 éves beteg többszörös arccsont- és koponya-, csípő-, csuklótörésekkel, életveszélyes állapotban került a kórházba – mondta dr. Gunther Tibor traumatológiai, ortopédiai és kézsebészeti szakmacsoport-vezető főorvos.

– Csípőtáji sérülést a bal oldalon szenvedett, mindkét csuklója eltört, a jobb oldalon ez nyílt törés volt, a felső végtagjain zúzódások keletkeztek, a jobb térd lágy része is sérült, és csigolyatörése is volt. Állapotstabilizálás után dr. Schendl Roland ortopéd-balesetsebész szakorvos ellátta a sebeit, rögzítették a csípőt és a csuklókat. Az állapota továbbra is súlyos, de már nem életveszélyes. Ezek soha nem egyszemélyes hőstettek, hanem egy komplett csapatmunka.

Az idősebb beteg mellkasműtétjét dr. Sütöri Dávid ortopéd-traumatológus, mellkassebész adjunktus végezte el. – Félő volt, hogy a szíve károsodik az elmozdult mellkasi struktúra miatt. A mi feladatunk az volt, hogy ezt helyreállítsuk, egyrészt a szíve miatt, másrészt hogy legyen olyan statikája a mellkasnak, hogy a lélegeztetőgépről le lehessen venni. Mi teremtettük meg a feltételeit annak, hogy maga tudjon levegőt venni – mondta dr. Sütöri Dávid.

A súlyos sérült ellátása mindig egy folyamat, számos résztvevővel. Kell a megfelelő mentőegység, akik időben a helyszínre érkeznek, azután akkor tud jól működni a folyamat, akkor számíthatunk arra, hogy a beteg túlél jó neurológiával, károsodás nélkül és hosszú távon, hogy ha ennek a láncnak minden egyes eleme a helyén van. Az első láncszem mindig az, aki telefonál a mentőknek és tud elsősegélyt nyújtani, utána következik a gyorsan kiérkező mentőegység, megkezdeni az ellátást. A sikerhez kell, hogy ezután érkezzen oda egy emelt szintű mentőegység, hogy a kórházban olyan team fogadja a betegeket a sürgősségi osztályon, akik az első állapotfelmérést és a gyors beavatkozásokat hatékonyan meg tudják oldani. Ebben az esetben kellett egy olyan sebészeti háttér, akik az azonnali életmentő műtétet meg tudták csinálni. Kellett az intenzív osztály, akik műtét után kezelték tovább és tudták annyira stabilizálni az állapotát, hogy lehetővé tegyék a következő műtétet. Majd megint kellett az intenzív osztály, akik tovább stabilizálták, helyrehozzák a beteg paramétereit, lehetővé téve, hogy fel lehessen ébreszteni. Az önálló légzéshez gyógytorna, fizioterápia, komplex ellátás szükséges. Ezután kerülhetett csak a szubintenzív osztályra, ahol további ápolást kapott, itt már nem az életmentésről, hanem az életminőség javításról szóltak a napjai, s csak ezután kerülhetett ki nyílt osztályra, ahol már a rehabilitáció előkapujában áll. Nem csak az a fontos, hogy túléljenek, hanem, hogy a felépülést követően teljes életet élhessenek, a test minden funkcióját a lehető legtökéletesebben tudjuk helyreállítani. Emiatt sokkal több forog kockán, a kórház részéről nagyobb erőforrás-igényűek ezek a betegek. Hosszmetszeben ez a folyamat legalább száz ember munkáját jelenti. Ezek soha nem egyszemélyes hőstettek, hanem egy komplett csapatmunka, ami akkor tud sikeres lenni, ha minden szereplő a maga pozíciójában tudja hozni a maximumot- mondta Dr. Sütöri Dávid.

A Leier Hungária Kft. aggódott kollégáiért, örültek a pozitív híreknek a kórházból. – A kórház minden dolgozójának szeretnénk kifejezni köszönetünket. Szinte hihetetlen, hogy ilyen rövid időn belül ekkora javulás állt be az állapotukban, ami a győri kórház remek csapatának köszönhető. Bízunk kollégáink teljes felépülésében – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: kialfold.hu, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, fotó: kisalfold.hu/Csapó Balázs, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház