A fejlesztés célja, hogy a robotasszisztált laparoszkópos sebészet (robotsebészet) magyarországi bevezetésén keresztül a szakmai színvonal emelésével a betegek gyógyulási esélyei és életminőség-kilátásai javuljanak.

A rendezvény megnyitóján a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, Szűcs Péter úgy fogalmazott: a háromnapos robotsebészeti rendezvénnyel helyet adnak a jövőnek. „Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, a kihívásokat, ebben az innovációnak nagy szerepe van” – emelte ki.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója elmondta: disszeminációs kötelezettségük van a fővároson kívüli régiókra, olyan megyei központokban, ahol az onkosebészeti ellátás magas szintű, de nem rendelkeznek robotsebészeti eszközökkel. Meglátása szerint Miskolc hosszú távon a technológia régiós oktatási központjaként működhet. A főigazgató beszédében emlékeztetett arra, hogy nem a gép, továbbra is az orvosok operálnak.

„Az orvos a szimulátornál foglal helyet, és kezeivel irányítja a robotkart, ez azt jelenti, hogy tíz-tízenkétszeres nagyításban, 3 dimenziós képen látja a műtéti területet. A robotkarok a kézremegést is kiküszöbölik, nagyobb precizitással végezhetők a műtétek. Így kis ereket, kis idegeket még jobban meg tud kímélni, ezáltal kevesebb szöveti roncsolás keletkezik a műtéti területen. Gyorsabb a felépülés, 2-3 napos kórházi tartózkodás is elegendő egy műtét után, lerövidül a rehabilitáció is. Az egészségügynek pedig költséghatékony megoldást jelent.” – foglalta össze a főigazgató.

Az elsajátítás egy hosszú folyamat, a gyakorló sebészeknek is 40-50 órás szimulációs műtéteket szükséges elvégezniük, majd külföldön kell gyakorlati vizsgát tenni, és csak ezt követően operálhatnak a Da Vinci géppel, az első 6-8 műtétig egy, az eljárásban nagyobb tapasztalatú proctor orvos jelenlétével. Tavaly év eleje óta összesen 569 robotasszisztált műtétet végeztek el a konzorciumi partnerrel, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Rendelőintézettel közösen, nagyjából 50-50 százalékos felosztásban.

Az OOI a Da Vinci gépekkel többségében nőgyógyászati, míg projekttársuknál főként urológiai operációkat hajtottak végre. Az eszköz gazdaságos kihasználtságához napi 2-3 műtétet kell végezni. Mindét kórházban 6-8 orvost képeznek ki. További két kórházban műtenek hasonló eszközzel, a Semmelweis Egyetem mellett Pécsen, a Janus Pannonius Klinikán. A sebészek mellett a teljes műtős gárdától, az asszisztensektől és az aneszteziológusoktól is hónapokig tartó felkészülést igényel a robotsebészeti eljárás alkalmazása.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Rendelőintézet főigazgatója kiemelte: 2022 januárja óta 274 urológiai és 4 nőgyógyászati robotműtétet végeztek intézményükben. „Magyarországon jelenleg egyetlen proctor, azaz felkészítő orvos van, az Urológiai Osztályunk vezetője, Tenke Péter címzetes egyetemi tanár vállalta magára a robotsebészeti képzés szakmai támogatását” – ismertette a főigazgató. Hozzátette: elkötelezettek az új eljárások bevezetésében, az endoszkópos, laparoszkópos technológiák alkalmazásában is az elsők között voltak. „Több alkalommal közvetítettünk valós időben műtéti eljárásokat edukációs célból” – mondta.

Miskolcon 2005-ben hoztak létre önálló Egészségügyi Kart, Kiss-Tóth Emőke dékán kiemelte: a céljuk az volt, hogy a régióban helyben képezhessenek diplomás egészségügyi szakembereket, ezáltal képesek legyenek biztosítani a szakképzett kórházi személyzet folyamatos utánpótlását. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórháznak köszönhetjük orvos professzorainkat, klinikai hátterünket, gyakorlatilag kihelyezett tanszéket működtethetünk ott” – hangsúlyozta.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Révész János arról számolt be, hogy Északkelet-Magyarországon vezető haláloknak számítanak a daganatos megbetegedések, minden ötödik ember emiatt veszti életét a régióban. A megyei kórház kiemelt szerepet játszik a daganattal küzdők ellátásában, a vidéki kórházak közül Miskolcon végzik a legtöbb ilyen jellegű műtétet. Ez az elmúlt években évi tízezer operációt jelentett, ha ennek csak a töredékét robotsebészettel tudnánk végezni, az kiemelt jelentőségű lenne betegeink számára, mivel ezzel a daganat hatékonyabban eltávolítható, a mikropreparálás miatt a szövődmények aránya csökkenthető” – fejtette ki a főigazgató.

Kórházi orvosaiknak is különböző tréningnapokat tartanak a robottechnológia megismertetésére a héten. „Megyei központként kórházunkban a közeljövőben is olyan magas színvonalú ellátást kívánunk biztosítani, ami Európában elvárható, és ma már ennek részét jelenti a robotsebészet” – hangsúlyozta dr. Révész János főigazgató.

A robotsebészet magyarországi meghonosítását a Hír Tv Radar című műsora is bemutatta.

Forrás, fotó: boon.hu, index.hu