„Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztés a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézetben” című, EFOP-2.2.8-17-2017-00008 azonosítószámú projekt keretében összesen 199,81 millió forint európai uniós forrás felhasználásával valósult meg a betegbiztonság fejlesztése.

A projekt keretében 2018. március 21-én került átadásra a megújult gyógyszertár és egy XXI. századi gyógyszerelő rendszer.
Az átadón Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a megvalósításban. Hangsúlyozta büszke a kórházra, az abban dolgozókra, hiszen a meghatározott irányvonalak mentén mindig a legoptimálisabb fejlesztéseket tudják megvalósítani. Az optimális és biztonságos gyógyszerkiszerelés mellett napjainkban nagy jelentősége van a megtakarítások elérésének is. A betegbiztonság egy fontos pillére a higiénia, hogy az orvosok, nővérek a projektnek köszönhetően például úgy tudnak kezet fertőtleníteni, hogy nem kell érinteniük az adagolót. A fejlesztések nem állnak meg, az intézmény a jövőben is számíthat ránk – hangsúlyozta Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Ladányi Márta helyettes államtitkár beszédében ismertette az EFOP-2.2.8-17 Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések az egészségügyi ellátórendszerben című felhívás jelentőségét az egészségügyi ágazatban. Örömét fejezte ki a kórházban megvalósult fejlesztés kapcsán és részletezte az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményeit a kórházban. Kiemelte, hogy hamarosan indulhat az új mentőállomás építése a kórház területén, mely fontos előrelépést jelent a sürgősségi betegellátásban.

dr. Stankovics Éva főigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a kórház valamennyi fejlesztése a betegekért, a gyógyítás érdekében valósul meg. A projektben megvalósult innovatív fejlesztés eredményeként minimalizálásra került a gyógyszertévesztés lehetősége a XXI. századi technikának köszönhetően. A projekt megvalósítása során legfontosabb célkitűzés a betegbiztonság fokozása, az innovatív technológia bevezetése és a hatékonyságnövelés volt.

Dr. Hegedűs Melinda, a kórház főgyógyszerésze miután ismertette az automata működését, örömét fejezte ki az iránt, hogy kisvárosi kórházként az országban a hatvani kórház intézeti gyógyszertára a negyedik, aki az új gyógyszerelési kultúrát bevezethette a mindennapi betegellátás során. Elmondta, hogy a rendszer túl van a sikeres próbaüzemen és jelenleg már napi 65 ágyon gyógyszerelnek az új technológiával. A rendszer igazi nyertesei a betegek, mert többszörös szakmai és minőségbiztosítási ellenőrzést követően kapják a számukra elrendelt terápiát.

A rendezvény befejezéseként a Semmelweis emlékév keretében, a betegbiztonság jelentőségét hangsúlyozva átadásra került a nemrégiben a Szent Rókus Kórház és Intézményeitől kapott Semmelweis vándorzászló a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója, Weisz Péter részére.

Forrás: Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet