A január 13-15. között megtartott szakkiállításon a felsőoktatási intézményekről és a szerteágazó lehetőségekről gyűjthettek tájékoztatást a továbbtanulni szándékozó diákok, így a rendezvény célközönsége elsősorban a fiatal korosztály volt. Őket igyekezett megszólítani az OKFŐ, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közös standja, ahol izgalmas feladatokkal, tesztekkel, bemutatókkal, ismeretterjesztő kisfilmekkel és számos egészségügyi mérővizsgálattal várták az érdeklődő fiatalokat. A kiállítás három napja alatt végig a standunkon „rendelt” Dr. Kulja András, a Tik Tok videómegosztó oldal közkedvelt András doktora, aki élő bejelentkezésekkel hívta a fiatalokat beszélgetésre és interaktív programokra.

Az Ápolási és Koordinációs Igazgatóság munkatársai kivetített prezentációkon keresztül mutatták be az érdeklődőknek az ápolói hivatást, az ápolási munka és eszközök fejlődését a régi időktől napjainkig, emellett vércukorszint- és vérnyomásméréssel, valamint tanácsadással várták a résztvevőket. Mivel a COVID-járvány miatt mindennapi életünk rutinjává vált a kézfertőtlenítés, a standhoz érkező látogatók izgalommal próbálták ki a magyar fejlesztésű Semmelweis Szkennert, amely mesterséges intelligencia használatával segíti a kézhigiéné javítását és a megfelelő kézfertőtlenítési technika elsajátítását. A szkennerhez készült speciális fertőtlenítőszerrel történt kézmosás után a gép feltérképezte a hiányosan fertőtlenített területeket, majd javaslatokat adott azokra a kézmosási mozdulatokra, amelyekkel az eredmény tökéletesíthető. Az OKFŐ Népegészségügyi és Prevenció Szervezési Igazgatóságának munkatársai a védőnői pályáról osztottak meg hasznos információkat az érdeklődőkkel, valamint bemutatták azt is, hogy miért varázslatos dolog kisgyermekekkel foglalkozni.

         

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet „Élj tiszta tüdővel!” címmel indított korábban dohányzásleszokást támogató kampányt. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a tüdő egészségének fontosságára és rávilágítson a fizikai teljesítőképesség és a lelki egészség szempontjából is meghatározó szerepére. Az érdeklődők a standon a kampányt erősítő kisfilmek mellett a légzésgyakorlatok szerepét és fontosságát bemutató „Korányi mozgás-show"-t is megtekinthették. A speciális, három perces légzőtorna a légzésben részt vevő izmok, köztük a rekeszizom erejének fejlesztésével védi a tüdő egészségét. A látogatók az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet jóvoltából kipróbálhatták a tüdőkapacitásmérőt, valamint konzultálhattak egy intenzív leszokás támogatásra specializálódott szakemberrel is, aki tájékoztatást adott a leszokást támogató módszerekről, gyógyszerekről, mobil applikációról, pszichés támogatási lehetőségekről, illetve egyénre szabott lehetőségekről, amelyek segítenek a motiváció megőrzésében és a sikeres leszokásban.

A standon elhelyezett monitorokon egész nap láthatóak voltak a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet egészségmegőrzéssel, egészségfejlesztéssel kapcsolatos animációs filmjei, a fizikai aktivitás növelésével és az egészséges táplálkozással kapcsolatos ajánlásai és a szív- és érrendszeri betegségekről szóló rövid ismeretterjesztői. Az intézet munkatársai boka-kar index méréssel, EKG vizsgálattal, tanácsadással, a szívről és a szívbetegségekről szóló kvízzel hívták fel a fiatalok figyelmét a szűrések fontosságára és hasznosságára.