Az epilepszia kórképében az agykéreg elektromos kisülése okoz változatos módon megjelenő tüneteket. A rohamokban jelentkező rosszullétek 70 százalékban a megfelelő gyógyszerekkel megszüntethetők, míg azoknál az epilepsziás betegeknél, akiknél ez a terápiás forma nem segít, felmerül a betegség idegsebészeti kezelésének lehetősége.
Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Epilepszia Részlege 46 éve biztosít országos csúcsellátást az epilepsziás betegek számára Amerikai úti telephelyén, a Neurológiai Osztály égisze alatt. Tavaly több, mint 6500 beteget kezelt a 8 orvosból, 9 szakdolgozóból és 1 adminisztrátorból álló csapat. A részleg fő profilját a terápiarezisztens epilepszia jelenti, amely hazánkban körülbelül 30 000 pácienst érint. Ezeket a betegeket országosan két centrum fogadja, az OMIII Epilepszia Részlege az érintettek több, mint 80 százalékát.
A centrumban dolgozó szakemberek ellátják az intézetbe érkező ambuláns és fekvőbetegeket, EEG-vizsgálatokat végeznek, biztosítják a műtétek közben szükséges neuromonitorozást, foglalkoznak a neuromodulációs kezelésben részesülő páciensekkel, továbbá szerepet vállalnak az országos ellátás szervezésében.
A gyógyítás mellett az oktatásban és a kutatásban is igen aktívak az egység dolgozói. A hazai egyetemekkel és egészségügyi intézményekkel folytatott együttműködések mellett amerikai, cseh, román és lengyel szakmai kooperációkban is részt vesznek, és csak a tavalyi évben nyolc publikációt jelentettek meg rangos nemzetközi szaklapokban. Fontosnak tartják a lakosság edukációját is a betegséggel kapcsolatban, ennek jegyében tavaly ősszel a Kutatók Éjszakáján az epilepsziás góc kereséséről tartottak izgalmas bemutatót az érdeklődőknek.

 

Tapasztalat és fejlődés

 

Az epilepszia sebészeti kezelése azoknál a betegeknél merül fel, akik a gyógyszeres kezelés mellett is tapasztalnak rohamokat. Az OMIII a kelet-közép-európai régió egyik vezető epilepszia-sebészeti központjának számít, az intézet Amerikai úti telephelyén már az 1960-as évek óta foglalkoznak epilepszia-sebészettel, így az évtizedes szakmai tapasztalatra építve folyamatos az innováció a területen. Az OMIII idegsebészei robot-asszisztált idegsebészeti technológia segítségével, néhány óra alatt, 0,76 mm-es pontossággal képesek több száz elektródát az agyba implantálni a bonyolult epilepszia-sebészeti kivizsgálás során, ahogy az agykamrában elhelyezkedő, jóindulatú epilepsziát okozó tumort is nagy biztonsággal tudják eltávolítani.
Tavaly, Magyarországon elsőként alkalmaztak az intézetben új, minimálisan invazív sebészeti módszert az epilepszia kezelésében, Dr. Erőss Loránd főigazgató főorvos vezetésével. A komolyabb koponyafeltárás nélkül végzett beavatkozás során apró koponyalyukakon keresztül ültetnek 1,2 milliméter átmérőjű elektródákat az agyba, amelyek segítségével EEG-jeleken keresztül állapítják meg, honnan erednek az epilepsziás rohamok, majd a kóros szövetet hővel kezelve szüntetik meg azokat.