Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

Célok a kampány során:

• a Szent Margit Kórház online felületein minél szélesebb körben megismertni az endometriózis tüneteit, annak érdekében, hogy az érintettek mielőbb szakértő kezek közé kerülhessenek, és ne teljenek el évek, vagy akár évtizedek a diagnózisig,

• a nők időben ismerjék fel a tüneteket, és megfelelő kezelésben részesüljenek, hogy ne érezzék magukat egyedül, a környezetük végre komolyan vegye a panaszaikat, hogy újra fájdalom nélkül éljenek, és hogy lányaink egészségtudatosabbak legyenek: ne higgyék el, hogy a fájdalmas menstruáció normális, mert nem az!

Március hónapban a kampányt jelképező a sárga szalag viselésével felhívják a figyelmet, és kommunikációs tájékoztató anyagokkal segítik azokat a nőket, akik érintettek a betegségben.

További részletek: endometriozismagyarorszag.hu

Forrás, fotó: Szent Margit Kórház