– Géza történetében az a megdöbbentő és csodálatos egyszerre, hogy ezzel a 330 kilós testsúllyal túlélte a súlyos Covidot az intenzív osztályon, lélegeztetőgépen. Az ismert statisztikák szerint minden esélye megvolt arra, hogy belehaljon a fertőzésbe. A súlyos elhízás mellett ugyanis cukorbetegséggel is küzd. A gyógyulása valahol az egri kórház intenzíves orvosainak sikere is – meséli a súlyosan elhízott fiatalember történetét dr. Berhés István, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház endokrinológusa.

– Mivel Géza mozgását erősen korlátozza ez a hatalmas súly, így háziorvosa közvetítésével mi mentünk el hozzá egy teammel, hogy felmérjük az állapotát. Azért is vagyok bizakodó, hogy az elhatározás, miszerint leadja súlyfeleslegének nagy részét, sikeres lesz, mert nagyon motivált a fiatalember, és az első eredmények tovább erősíthetik ezt, hiszen a lakásban már viszonylag nagy biztonsággal tud mozogni, igaz, járókerettel – mondta el a kórház endokrinológusa.

Fogyni olyan ütemben kell, ahogy meghíztunk

Az elhízás népbetegség, sokkal többen szenvednek tőle, mint ahányan felkeresnek egy dietetikust, endokrinológust, vagy akár csak a háziorvosukat, hogy segítséget kérjenek. Berhés doktor tapasztalata szerint, ha tíz kórosan elhízott jelentkezik a szakrendelésen, abból kettő tartja be a tanácsokat, a diétát, és sajnos csak egyetlen egy páciens adja le a túlsúlyát. Ez azért van, mert minden fejben dől el. Az endokrinológus szavai szerint nincsenek csodaszerek, és ő maga sem tud lefogyni a páciens helyett. Csak akkor tudnak sikerrel támogatni egy érintettet, ha betartja a terápiát és idejében lép. Akkor ugyanis sokkal könnyebb visszaszerezni az ideális súlyt, amikor azt vesszük észre, hogy felszaladt 5-10 kiló. Első lépésben már az is elég, hogy étrendi odafigyeléssel megállítjuk a gyarapodást. Harminc-negyven kilótól, vagy ennél is nagyobb túlsúlytól már nehezebb szabadulni. Berhés István felhívta a figyelmet, hogy az a legjobb, ha olyan tempóban veszítünk a súlyunkból, amilyen tempóban felszedtük azt. A rohamfogyások sosem tartósak, és az egészségünknek sem jók. Legyünk hát kitartóak, türelmesek és állhatatosak az egészségünkért. A fogyás akkor jó, ha olyan, mint a teraszos művelés, vannak benne lépcsőfokok és nem egy meredek zuhanórepülés.

Berhés doktor felidézte azt is, hogy tapasztalatai szerint a túlsúllyal rendelkezők többsége sokáig csak legyint a 120-140 kilójára, hiszen nincs egészégi problémája. A rossz hír: lesz! És az a második negyven esztendő, ami még egészségben telhetne az életükből, az már nem lesz fáklyásmenet. Jönnek majd a gerinc- és ízületi problémák, a cukor- és szívbetegség. Ha viszont idejében lépnek, már minimális súlyveszteség is életminőség-javulást okoz. Könnyebb lesz a mozgás és könnyebben jutnak levegőhöz már öt kiló mínusszal is. Gondoljunk csak bele! Negyven kiló túlsúllyal élni olyan, mintha 40 kilós menetfelszerelésben élnénk az életünket. Ez senkinek nem jut eszébe. Tekintsünk hát a pluszkilókra úgy, az a legjobb, ha minél hamarabb megszabadulunk tőlük. Előzzük meg a bajt! – hangsúlyozza dr. Berhés István.

Forrás: heol.hu, fotó: Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház