Dr. Becsei László főigazgató főorvos köszöntőjében elhangzott, a Békés Megyei Központi Kórház fő céljai között szerepel a vezető halálokok között szereplő szív-, és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések gyakoriságának, és az azokban szenvedő páciensek elhalálozási arányának csökkentése. A betegségek felismerése, diagnosztizálása és gyógyításának feltétele pedig a korszerű eszközök használata. A vissza nem térítendő, 800 millió forintos Európai Uniós pályázat épp ezen céljukat segíti megvalósulni, hiszen a projekt elnyerésével és az eszközök beszerzésével jelentős lépést tettek a Békés vármegyei lakosság ellátási színvonalának javításában és a szakmai szolgáltatások területi kielégítésének érdekében.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és egykori főigazgató az angiográfiás, más néven érfestéses vizsgálatok történetéről beszélt.  Hangsúlyozta, a kormányzati és a jelenlegi EFOP-os pályázatnak köszönhetően a gyulai kórház immár korszerű körülmények között látja el a pácienseket, ráadásul rendkívül jó szakmai színvonalon. Öröm számára látni az intézmény folyamatos fejlődését.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató az ünnepi projektzáró eseményen először is köszönetet mondott valamennyi egészségügyi, valamint egészségügyben dolgozónak az áldozatos munkájáért, akik minden nap kitartóan küzdenek a magyar emberek gyógyulásáért.

Az egészségügyi rendszer előtt álló kihívásokról szólva elmondta, hogy a betegutak szervezésének optimalizálásában fejlődés szükséges. Az egészségügyi ellátás szereplői, a vállalkozó háziorvosok, önkormányzati járóbeteg-ellátók, kórházi intézmények, magánszolgáltatók összefogása szükséges annak érdekében, hogy a betegekkel történő első találkozó megfelelő minőségben történjen, és utána se vesszenek el a szereplők között, hanem kapják meg a szükséges és megfelelő minőségi ellátást.

Beszédében rámutatott arra is, hogy a gyógyítás mellett a lakosság egészségtudatosságát és felelősségvállalását mindenképpen növelni kell, és teljes társadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy a magyar emberek egy egészségesebb társadalomban éljenek a következő évtizedekben.

A felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozva Jenei Zoltán az egyén különböző szerepeiben betöltött felelősségéről is beszélt. Figyelnünk kell önmagunkra, de szülőként hatással vagyunk gyermekeink egészségére és egészséges életmódjára is. Idős szüleinknek vagy a környezetünkben élő időseknek is segíteni tudunk, orvosi vizsgálat időben megtörténjen, megismertethetünk velük virtuális lehetőségeket, és támogathatjuk őket például azzal is, ha a segítséget és biztonságot nyújtó Gondosóra programba bevonjuk őket. 

A társadalmi összefogásban az egészségügyi rendszer részeként a kórházak mint intézmények fokozottabb felelősségvállalása is szükséges. A Békés Vármegyei Központi Kórház számtalan prevenciós program szervezésével nyújt támogató közeget a lakosság számára, de ezen a területen további feladatok állnak még előttünk — mutatott rá a főigazgató.

A technika, technológia fejlődésével az egészségügyi intézményeknek lépést kell tartaniuk annak érdekében, hogy gyógyító képességüket megőrizzék. Megteremtjük tehát azt az infrastrukturális hátteret, amelynek mentén a megfelelő minőségű gyógyítás megkövetelhető. Mindez az egészségügyi dolgozók megtartása, illetve az utánpótlás biztosítása szempontjából is kiemelten fontos. Hozzátette: a megvalósult pályázat elősegíti ennek a célnak az elérését, valamint azt, hogy minél több beteg helyben, minőségi körülmények között tudjon gyógyulni.

A program zárásaként a résztvevőknek bemutatták az új berendezést, amely a korábbiaknál jóval alacsonyabb sugárterhelést okoz a betegeknek, jobb felbontással rendelkezik, valamint mesterséges intelligencia vezérléssel képláncot tud képezni, így mind a hét röntgen paraméter valós időben optimalizálódik. Az izotópdiagnosztikai laboratóriumba egy SPECT/CT eszköz került a daganatos betegek legkorszerűbb diagnosztizálásának céljából. Mindkét berendezést szeptember közepén építették be a helyére, és immár kollégáik oktatása is megtörtént a használatukat illetően.

Az eseményről a Gyula Televízió készített összefoglalót.

 

Forrás: beol.hu, fotó: beol.hu/Kiss Zoltán, OKFŐ