• A Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat hatodik éve adja a szövetség, ebben az évben a hatvani Albert Schweitzer Kórház részesült az elismerésben. A pályázatukban a kórházban a Covid-19 pandémia okozta kihívásoknak való megfelelés közepette, innovatív szakmai, működést érintő döntések bemutatása szerepelt. Jó példát mutat be a Kórház arról, hogyan lehet szükségvezérelt menedzsment-döntéseket meghozni és beavatkozásokat úgy végrehajtani, hogy egy távolabbi célrendszert, maradandóságot is szolgáljanak. A díjat Stankovics Éva, főigazgató vette át.

• Varga Ferenc Díjjal a kiemelkedő kórházszövetségi munkát ismerik el, ezt idén Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház vezetője vehette át, aki 27 éve kórházvezető, aktív ideggyógyász szakorvos. Megelőzően Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetet irányította. 2013-tól Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, elismerésre méltó tevékenységi területei a határon túli kórházvezetők összefogása és a hátrányos helyzetű térségek egészségügyének képviselete. Jelentős eredményeket ért el az egészségnevelés tekintetében, szívügye az oktatás és a rezidensképzés.

• Svébis Mihály Életműdíjjal tüntették ki a 90. életévét betöltött Cholnoky Péter professzor urat, aki gyermekgyógyászok és védőnők több generációjának példaképe elkötelezett oktató, tudományos és klinikai munkája, de elsősorban szellemes vezetői és polihisztorszerű humánus polgári orvosi tevékenysége miatt. Szakmai pályafutásának legnagyobb részében a szombathelyi Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosa volt.

• Scholtz Kornél Díjat kapott Szócska Miklós professzor a magyar kórházügyért végzett kiemelkedő tevékenységéért a Semmelweis Egyetem dékánját. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatójaként kórházvezetők sokaságának képzésében szerzett elévülhetetlen érdemeket. 2010 és 2014 között egészségügyért felelős államtitkár volt, a Semmelweis terv megalkotásával, az egészségügyi digitalizáció és adatgazdálkodás területén végzett úttörő munkájával, a nevéhez köthető kiemelkedő népegészségügyi intézkedéseivel a magyar egészségügy meghatározó alakítója.

• A Dr. Ajkay Zoltán Emlékdíjat 13 éve ítélik oda azoknak a szakembereknek, akik a Kórházszövetség konferenciáján a közel 100 előadásból a legmagasabb színvonalon mutatják be a kórházak, a gyógyítás egy-egy aspektusát. 2023-ban a díjat Mikos Borbála, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának orvosigazgatója kapta SMA-s gyermekek génterápiájának és szűrésének bevezetéséről szóló előadásával.

Forrás: medicalonline.hu, Magyar Kórházszövetség