Zsemberi Nikolett egy éve dolgozik gyakorló ápolóként az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Szülészet Nőgyógyászati Osztályán. A 24 éves hölgy most is tanul, júniusban végez a Debreceni Egyetem – kihelyezett, nyíregyházi – Egészségügyi Karán mint szülésznő. Szakmai gyakorlatát a kecskeméti megyei kórházban töltötte, így elmondható, hogy Nikolett a fél országot bejárta tanulmányainak köszönhetően, mégis úgy döntött, szülővárosa kórházában próbál meg segítő kezet nyújtani a betegeknek.

– A kollégák szerettek volna Kecskeméten tartani a gyakorlati idő lejárta után, de nagyon örülök, hogy Orosháza mellett döntöttem – jelenti ki határozottan. – Itt sokkal családiasabb a környezet, nincs akkora hajtás, így több idő jut egy-egy betegre. Számomra fontos, hogy oda tudjak figyelni a nőkre, a vajúdó kismamára, és hogy türelemmel, megértéssel fordulhassak feléjük. Ha viszont csak rohanásból és kapkodásból állna a 12 órám, nem tudnék kellően empatikus lenni.

Nikolett úgy látja, felszereltségét tekintve igen modern az orosházi kórház szülőszobája. Segíti a vajúdás időszakát az itt található fürdőkád, a bordásfal, a labdák, a kényelmes fotel. Egy dúla a közelmúltban bemutatót tartott a szülésznőknek az illó- és masszázsolajok használatával kapcsolatban, ezek ugyanis segíthetnek oldani a stresszt és enyhíteni a fájdalmat.

– Szerencsés vagyok, hisz nagyon hamar befogadott az itteni kollektíva, és több szülésnél is lehetőséget kaptam már a segédkezésre – folytatta az ápoló. – Csodálatos élmény végigkísérni és levezetni egy szülést. Minden vajúdó más, mindenki más törődést igényel, mástól érzi magát biztonságban. Nekünk az a dolgunk, hogy figyeljünk a kapott jelekre, és megpróbáljunk ezekben a nehéz órákban segíteni.

Ha végez az iskolában, Nikolett lesz a legfiatalabb szülésznő az osztályon, tapasztalatai szerint az ő korosztályából sajnos igen kevesen választják ezt a szép hivatást. Pedig a szakma folyamatosan fejlődik, egyre szélesebb az alternatív szülési módok repertoárja, épp ezért lenne nagy szükség a friss, fiatal munkaerőre. Niki úgy érzi, Orosházán meg tudja valósítani azt, amire vágyik.

– A mi kórházunk modern szemléletet követ, és ez szerintem remek. Császármetszés után például az apának rendelkezésére áll az aranyóra, ami azt jelenti, hogy míg az anya műtéte folyamatban van, az ő meztelen mellkasán szokhatja a földi létet az újszülött. A szülészeti osztály szintén nagyon baba-mama barát, a rooming-in rendszerben akár 24 órán keresztül együtt lehet az újszülött az édesanyával. A munkám nem ér véget a szülőszobán, a védőnővel közösen a szoptatási tanácsadásban is segítünk, ezen a területen is sokat változott a szemléletmód az elmúlt évek során, igyekszem kamatoztatni az ismereteimet – tette hozzá Nikolett.

Az éjszakázás és a 12 órázás nem riasztotta vissza. Hazudna, ha azt mondaná, nem fárasztó a munka, hiszen növekszik az Orosházán született gyermekek száma, ami több feladatot ad az osztályon dolgozóknak is. Ez azonban egy szülésznő számára kihívást, szakmai fejlődést is jelent, és a sok munka ellenére látszik a fiatal ápolón, hogy imádja a munkáját, hisz míg élményeiről mesél, folyamatosan mosoly ül az arcán.

Forrás, fotó: oroscafe.hu