Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így a legideálisabb táplálékot jelenti a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének, valamint fizikumának megfelelő fejlődését, amely a kicsik első életévében a leggyorsabb.

A legszerencsésebb, ha a csecsemő legalább fél éves koráig kizárólag anyatejet kap, amelynek összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodva – hogy mindig megkapja a számára szükséges mennyiségű folyadékot és megfelelő minőségű tápanyagot – folyamatosan változik. Az anyatej nemcsak a szükséges táplálékot biztosítja a kisded számára, hanem a folyadékpótlást is segíti. A benne található ellenanyagoknak köszönhetően erősödik az immunrendszer, valamint védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulása ellen is.

A szoptatás az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít a kismamáknak a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek – mint például emlő- vagy petefészekrák – kialakulásának kockázatát és a szülés utáni depresszió előfordulásának esélyét.

Forrás: kormanyhivatal.hu