A „Múlt és jelen - Az anesztézia 60 éve Kecskeméten" címen megnyílt tárlat célja, hogy a teljesség igénye nélkül bemutassa az anesztézia történetét, és rövid áttekintést nyújtson legfőképpen annak kecskeméti vonatkozásairól. A szervezők nem titkol célja továbbá, hogy a látogatók betekintést nyerjenek ezen szakterület részleteibe, továbbá megismerjék a kecskeméti intézmény Központi Aneszteziológiai és Intenziv Terápiás Osztályának munkáját. Mindennek apropója, hogy az első légútbiztosítás mellett történő általános érzéstelenítést 60 éve, egészen pontosan 1964. január 14-én hajtották végre Kecskeméten, az akkori kecskeméti Megyei Kórház Izsáki úti telephelyén, Dr. Vass-Eysen Ervin sebész főorvos által, aki alapítója és osztályvezető főorvosa lett a későbbi Központi Aneszteziológiai és Interdisciplináris Intenzív Betegellátó Osztálynak. A Kecskeméti Katona József Múzeumnak köszönhetően a kórház Lift Galériájában az érdeklődők megtekinthetik az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti gyűjtemény altatáshoz, érzéstelenítéshez kapcsolódó régi orvosi eszközeit.

A kiállítás megnyitóján részt vett többek között Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Prof. Dr. Babik Barna, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője, Dr. Vass-Eysen László aneszteziológus főorvos, Dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató (Kecskeméti Katona József Múzeum), Szabóné Bognár Anikó múzeumigazgató-helyettes, néprajzkutató-történész főmuzeológus (Kecskeméti Katona József Múzeum), Dr. Gondos Miklós főigazgató, Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, valamint Dr. Fülep Zoltán, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezető főorvosa.

A kecskeméti Orvos és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény 1985. januárjában jött létre a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény és a Megyei Orvos történeti gyűjtemény egyesítésével és múzeumi átvételével. E két szakgyűjtemény létrehozását Lóránd Nándor gyógyszerész és Réthy Aladár laboratóriumi főorvos szakmatörténeti érdeklődésének köszönhetjük.

 

Forrás: Kecskemét Online (KEOL)