Az eddigi eredmények alapján remélhető, hogy az 1-es típusú cukorbetegség nem csak kezelhető, hanem akár gyógyítható is lehet a jövőben. A készítmény hozzájárulhat az inzulintermelő képesség megőrzéséhez, valamint a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket érintő autoimmun támadások lassításához vagy akár leállításához.

Egy nagyon szigorú protokoll írja elő, hogy mit kell lennünk, milyen véreket mikor kell levennünk – mondta el Dr. Kiss János diabetológus főorvos az rtl híradó stábjának. Ő és kollégái vesznek részt az egyes típusú diabétesz gyógyításával kapcsolatos nemzetközi kutatómunkában, ami Magyarországon újabb fázisba lépett. Az eddigi klinikai vizsgálatok, egyes kettes és a már befejeződött hármas fázisú klinikai vizsgálatok is azt bizonyítják, hogy lényeges mellékhatás nem várható ettől a szertől. Viszont úgy tűnik, hogy a saját inzulin termelésének a csökkenését képes lelassítani – számolt be a bíztató eredményekről a főorvos.

A betegséget eddig csak kezelni lehetett, gyógyítani nem. Az új szernek köszönhetően ez megváltozhat. Ez mindannyiunk életében egy nagyon nagy pillanat, mert ez egy olyan beavatkozás, ami nem mindenhol van és nem minden körülmények között. Rendkívül érdekes, hogy egy ilyen pici dolgon fog múlni az, hogy egy betegség történelme hogyan folytatódik tovább – mondta el Arapovicsné Dr. Kiss Krisztina, a II. Belgyógyászat- Diabetológiai Osztály részlegvezető főorvosa.

A készítményt dr. Kiss Krisztina adta be a páciensnek, ultrahanggal megkeresve a nyirokcsomót, amibe a gyógyszert befecskendezte. A fiatalember családjában gyakori a cukorbetegség. Azt meséli, már megszokta a betegséggel járó diétát, és hogy minden nap szúrnia kell magát, de a család és ő is izgatottan várják az eredményeket.

Forrás: rtl.hu, fotó: Észak-budai Szent János Centrumkórház