A megállapodást dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, valamint dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója írta alá, a dohányzásmentes világnapon.

Az együttműködés elsődleges célja az egészségügyi digitális transzformáció kiteljesítése, a mesterséges intelligencia alapú, adatvezérelt diagnosztikai és terápiás döntések elősegítése, fejlesztése, kutatás-fejlesztési programok közös megvalósítása. A két intézmény elkötelezett a népegészségügyi programokban, a jövőben szorosan együttműködnek a dohányzás visszaszorítása céljából, közös projektek és aktivitások segítségével.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet stratégiájának egyik fontos célkitűzése a tüdőgyógyászati szakma digitalizációs átállásának megvalósítása. Az Egészségügyi Menedzserképző Központtal most létrejött együttműködés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elérjük ezen törekvésünket - hangsúlyozta dr. habil. Bogos Krisztina, az Intézet főigazgató főorvosa.

„Számunkra mindig is fontos volt a betegek lehető legmagasabb szintű ellátása, megfelelő minőségű tájékoztatása, a korszerű diagnosztikus, valamint terápiás lehetőségek alkalmazása. A most létrejött szakmai partnerségnek köszönhetően a jövőben jelentős előrelépés valósulhat meg az ellátásszervezés, a telemedicina alkalmazása, az intézményi menedzsment, a krónikus, nem fertőző betegségek területét érintően, amellett, hogy kiemelt szerep jut az életmódot befolyásoló tényezők, különösen a dohányzással kapcsolatos kutatásoknak is”.

Amint Dr. Szócska Miklós az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója összefoglalta:

„Intézményünk elkötelezett és tevékeny az olyan súlyos problémát jelentő népegészségügyi kérdésekben, mint a dohányzás, így nagy jelentőséggel bír, hogy épp a dohányzásmentes világnapon kerülhetett sor a megállapodás aláírásra. Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium adatvezérelt egészség divízióban csapatunk - most már az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködve - azon dolgozik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével támogassa a diagnosztikus és terápiás döntéshozatalt minél több szakterületen. A daganatos halálesetekben a tüdőrák ma a vezető ok, így feladatunk, hogy az innovációt a hétköznapokba emeljük, az általunk kidolgozott adatvezérelt megoldások a klinikumban váljanak a páciensek hasznára, gyógyulására.”

Forrás: egeszsegkalauz.hu, fotó: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet