Az 5600 négyzetméteres új központi épület egy 5,8 milliárd forintos beruházás része, mely 2015 decemberében zárul.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében elmondta: öt év alatt 500 milliárd forintot fordítottak az egészségügy fejlesztésére. Ebből 322 milliárd a kórházak felújítására szolgált, 100 milliárd forintot meghaladó összeget pedig eszközbeszerzésre költöttek.
"A decemberig lezáruló időszak, főleg a vidéki kórházakban jelent olyan léptékű infrastruktúra-fejlesztést és műszerbeszerzést, amelyre nemcsak a rendszerváltás óta, de talán az azt megelőző évtizedekben sem volt példa" - hangsúlyozta a politikus.

A kórház főigazgatója, Lőke János kiemelte: a két és fél évig tartó beruházás során felújították a központi műtőt és az intenzív osztályt, új betegirányítási rendszert alakítottak ki, elkészült a központi diagnosztika, modernizálták az épületgépészetet és informatikai fejlesztéseket hajtottak végre. A beruházás során a kórház épületéhez két új, mintegy 5600 négyzetméteres szárnyat építettek, ezzel párhuzamosan pedig több egységet modernizáltak. Az eddig egymástól távol, szétszórtan működő kórházi osztályok az elmúlt napokban beköltöztek a központi tömbbe.

Az új központi tömb alagsorában kialakított radiológiai osztályt a legmodernebb orvosi műszerekkel szerelték fel, mostantól Tatabányán is lehetséges lesz a mágnesesrezonancia-vizsgálat. A CT- és MR-vizsgáló közvetlen szomszédságában kapott helyet két új, digitális röntgengép.
Lőke János elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,1 milliárd forint támogatásban részesítette a kórházat, az összegből a régi röntgenberendezések cseréjét valósítják meg.

A főigazgató szólt arról, hogy a december végéig a külső telephelyen működő szanatóriumi részleget be kell költöztetni a kórházba, és az intézményben még három épületet fel kell újítani.
A Szent Borbála Kórház látja el Tatabánya, Oroszlány, Tata, Kisbér, Komárom és környékük mintegy 280 ezres lakosságát. Az intézmény fekvőbeteg-ellátó osztályain évente 35 ezer embert gondoznak, a járóbeteg-ellátást 550 ezren veszik igénybe. A 781 ágyas intézményben 160 orvos és 754 egészségügyi szakdolgozó gyógyít.

(MTI)