Nagy Lajos, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a kor követelményeinek megfelelően teljesen átépítették a központi sterilizáló épületét, valamint lecserélték a gépeket és a berendezéseket is.

Emlékeztetett arra: ez a fejlesztés is része annak a 6,3 milliárd forint értékű uniós infrastruktúrafejlesztési projektnek, amelynek keretében megépült az új belgyógyászati tömb, elkészült a 9 műtőből álló új műtőblokk, megújult az intenzív osztály és jelentős kórházi informatikai fejlesztések is lezajlottak.

Hozzáfűzte, a sterilizáló gépei a projekt csaknem 700 millió forint értékű beszerzési része keretében érkeztek a kórházba, azok értéke 130 millió forint. A központi sterilizáló összesen 378 négyzetméter alapterületű helyiségeinek átépítése és épületgépészeti korszerűsítése 85 millió forintba került.  
Szólt arról, hogy az építkezés idejére a kórház steril anyaggal való ellátását át kellett szervezni, a sterilizálás feladatait nagyrészt a körmendi kórház sterilizálója vette át. Az ott dolgozók áldozatvállalásával három műszakban tudták az igényeket kielégíteni, ennek ellenére nem kellett bérsterilizálást igénybe venni és műtétek sem maradtak el.

A főigazgató beszámolt egy másik, szintén a Markusovszky Kórházban lezajlott uniós fejlesztésről is, amelynek értéke meghaladta a 275 millió forintot. Ennek keretében a rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztették: pszichiátriai, addiktológiai rehabilitációs operatív központot, tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs, továbbá kardiológiai rehabilitációs ambulanciát alakítottak ki és működtetnek.

Forrás: MTI