Hivatalosan is átadták a több mint hatmilliárd forintból kialakított új sebészeti tömböt szerdán Gyulán, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban. A 2011 nyarán indult beruházás 6,3 milliárd forintból valósult meg, amelyből 5,68 milliárdot európai uniós forrásból fedeztek.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester a projektzáró rendezvényen elmondta, az elmúlt 15 évben tudatosan fejlesztették a kórházat, amely véleménye szerint kiemelten fontos a megyében élő embereknek.

Kövesdi József megbízott főigazgató közölte: a kórház megépítése óta a jelenlegi a legnagyobb fejlesztés az intézmény életében. Hozzátette, a projekt célkitűzése az volt, hogy az intézmény fejlődése a modern technológia és az úgynevezett tömbkórház irányába induljon el.
A gyulai kórházban a régi építkezési elv alapján jelenleg is nagyon sok osztály különálló épületekben működik, a betegeket szállítani kell azok között, ami nem felel meg a mai kor követelményeinek - mondta Kövesdi József.

A beruházás a gyulai kórház sebészeti tömbjét, az urológiát, a tüdőgondozót és a raktár épületeit, valamint a külső telephelyen működő gyermekosztályt érintette.
Felépítettek egy 11 ezer négyzetméteres új sebészeti tömböt, és felújították a korábbi 8800 négyzetméteres épületet. Utóbbiban kap majd helyet a jelenleg külső helyszínen üzemelő gyermekgyógyászati osztály, valamint a Kora- és Újszülött Intenzív Centrum.
Az új hatszintes sebészeti tömbben lesz a központi intenzív terápiás osztály 14 ággyal, a haemodinamikai laboratórium, amely az egész megye invazív kardiológiai ellátását megoldja, a hat műtőből álló központi műtőblokk, a központi intenzív osztály és valamennyi sebészeti szakambulancia. Ide költözött át az általános sebészet, a baleseti sebészet, az érsebészet, az idegsebészet, a fog- és szájsebészet, valamint az urológia. Ezek az osztályok 169 aktív ággyal működnek.
Az új tömb szervesen hozzáépült az egyik legnagyobb betegforgalmat lebonyolító belgyógyászati-diagnosztikai-sebészeti épületegyütteshez.
A beruházás során a kórház 1,1 milliárd forint összértékben szerzett be orvostechnikai eszközöket is, egyebek mellett digitális képalkotó diagnosztikai és műtő-intenzív ápolástechnikai eszközökkel újították fel a gépparkot.

Kérdésre válaszolva Kövesdi József elmondta: még idén szeretnék beköltöztetni a külső telepről a gyermekkórházi részleget a régi sebészeti osztály helyére.
A gyerekkórház sorsáról szólva Görgényi Ernő elmondta: az épület állami tulajdonban van, a városvezetés azt javasolja, hogy abban vagy alakítsanak ki szolgálati lakásokat fiatalok számára, vagy hozzanak létre időseknek bentlakásos otthont.

Forrás: Weborvos