Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ma ünnepélyes keretek között átadta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksürgősségi Részlegét. A 14 milliárdos fejlesztéssel 2020-ra megújuló gyermeksürgősségi és baleseti ellátás országos hálózatának kiemelt központja a győri intézmény. A kormány szándékával és a gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakul ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer. 

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban közvetlenül a Sürgősségi Betegellátó Osztály mellett alakították ki a gyermeksürgősségi részleget. A kórházban 196 m2 területet építettek át, és a projekt 326 millió forintos támogatásával a gyermekek igényeinek megfelelő környezetet alakítottak ki a szeparált váróban, valamint a három vizsgálóban, továbbá a gyermek traumatológiai műtétekhez szükséges eszközöket és műszereket is vásároltak.

A mai ünnepélyes átadáson Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter elmondta, hogy a program nem áll meg Győrben. 2020-ra létrejön egy olyan gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer, amely lehetővé teszi, hogy egy súlyosan sérült gyermek az ország bármely pontjáról 90 percen belül hozzájuthasson az állapota szerint szükséges lehető legjobb ellátáshoz. A gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszer csúcsintézménye a Budapesti Heim Pál Gyermekkórház lesz, az öt regionális centrumot pedig Győr mellett Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon állítják fel. A központok létrehozásának köszönhetően a gyermeksürgősségi ellátás biztosítása mellett nő az ellátható betegek száma, jelentősen gyorsabb lesz a betegkoordinációs rendszer, rövidül a várakozási idő, a központokban felállítandó gyermekorvosi rendelőkkel pedig követhetőbbé válnak a betegutak. 

A győri fejlesztés eredményeként kialakult regionális gyermeksürgősségi és traumatológiai központ az ellátási körzetéhez tartozó 4 megyéből képes folyamatosan − a felnőttektől elkülönülten − fogadni a helyben nem ellátható gyermekeket. Az önálló gyermeksürgősségi ambulancia a legmagasabb progresszivitási szintű országos vonzatú feladatokat látja el a jövőben: biztosítja többek között a teljes gyermek fül-orr-gégészeti, akut légúti és nyelőcső idegentest ellátást, intenzíves gyermek mellkas sebészeti beavatkozásokat.

Az ország gyermeksürgősségi és gyermektraumatológiai rendszerében a jelentős infrastruktúra fejlesztésen túl betegség-, sérülés- és műtéttípusokra lebontva határozzák meg, hogy milyen esetben, melyik intézménynek, mi a feladata. Mindez a mentőszolgálattal összehangoltan működik majd a betegirányítás gyorsasága érdekében. 
Magyarországon a 0-18 éves korcsoportban jelentős kockázatot jelent a baleseti sérülés. Évente félmillió kezelést igénylő gyermeksérülés következik be, amelynek hatékony kezelése a jelenleginél fejlettebb ellátási feltételrendszert igényel a gyermekek gyógyulási esélyének emelése érdekében.

A 14 milliárd forint összköltségű, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ konzorciumvezetésével, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház részvételével megvalósuló projekt európai uniós támogatással 2020-ra kialakítja a gyermektraumatológiai és gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerét, létrehozza a III. progresszivitási szintű országos központot és térségi alközpontokat.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.1-VEKOP-16-2016-00001 „A gyermeksürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” című kiemelt projekt keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.