Az ÁEEK a folyamat első lépéseként megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt. 
Zombor Gábor az is elmondta, hogy a Magyar Kórházszövetséggel egyeztetve a kórházak áprilistól új működési rendben dolgoznak, amelyről miniszteri utasítás rendelkezik. Az új munkarendet az államtitkár ismertette a résztvevőkkel.

A kiegyensúlyozott gazdálkodás elősegítése és összehangolása érdekében megalakulnak a Megyei és Fővárosi Egészségügyi Gazdasági Bizottságok, valamint az Országos Gyógyintézetek Egészségügyi Gazdasági Bizottsága.

A minőségi betegellátás feltételeinek megteremtése, és a várólisták csökkentése érdekében az egészségügyi szakellátórendszer megszervezéséért, a területi kapacitások összehangolásáért létrejönnek a  Megyei és Fővárosi Egészségügyi Irányító Bizottságok, valamint az Országos Gyógyintézetek Egészségügyi Irányító Bizottsága.
A bizottságok munkájában részt vesznek az adott területen működő kórházak vezetői, az ÁEEK és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az adott területen működő orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem képviselői, de meghívottként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ képviselői is.

Forrás:EMMI, Egészségügyért Felelős Államtitkárság