Az elmúlt év végén zárult TIOP-2.2.8/14-2015-0002 jelű kiemelt projekt keretében, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal kötött konzorciumi megállapodásnak köszönhetően, a nagy értékű eszközök mellett, számos ápolási és informatikai eszközzel, kisebb berendezésekkel is bővült az Albert Schweitzer Kórház Rendelőintézet eszközparkja – összesen bruttó 61.636.402,- forint értékben - tudatta közleményében az intézmény.

Az intézményben rövidesen működését megkezdő MRI készülken, és a már működő C íves képerősítő berendezésen túl a projekt keretében 1 db objektív hallásszűrő készüléket, 7 db ágytálmosó berendezést, 99 db prevenciós és 66 db terápiás antidecubitus matracot, 1 db betegemelőt, 16 db komplett számítógépet és egy mobil ultrahang készüléket is használatba vehettek a kórház munkatársai és az intézményben gyógyuló betegek.

A pályázat részeként beszerzett Mindray M7 hordozható ultrahang konvex hasi vizsgálatokat ellátó fejjel, vaginális fejjel, valamint lineáris fejjel együtt érkezett. A készülék a nehezen mobilizálható betegek vizsgálatában és az intézményen kívüli szűrővizsgálatok elvégzése során tölt be fontos funkciót.

A 16 darab komplett számítógép egyrészt az új munkahelyek technikai feltételeinek kialakításában, másrészt a betegellátásban használt, elavult gépek cseréjében játszik szerepet.

A projektnek köszönhetően nagyszámú prevenciós, valamint terápiás antidecubitor matracokat, betegemelőt, hallásvizsgáló készüléket, valamint ágytálmosó gépeket vehettek át a kórház fekvőbeteg osztályai. Az antidecubitor matracok - felépítésüknek köszönhetően - ideálisan alkalmazhatók felfekvés megelőzésére, illetve a már kialakult decubitus gyógyítására. Ezeket a speciális matracokat úgy alakították ki, hogy a betegellátás minden területén alkalmazhatóak legyenek, kényelmet nyújtsanak a veszélyeztetett pácienseknek, az ápoló személyzet számára pedig könnyen kezelhetőek és fertőtleníthetőek legyenek.

A hallásvizsgáló készülék, mely az újszülött részlegen kapott helyet, egy objektív hallásvizsgálatra szolgáló eszköz. Ezzel már újszülött korban nagy pontossággal meghatározható a halláskárosodás jelenléte, mértéke. A betegség korai kiszűrésével a halláskárosodás időben korrigálható, mellyel megelőzhető a gyermekek későbbi beszéd fejlődési zavara is.

A nagy értékű, korszerű eszközök beszerzésén túl az egészségügyi intézmények számára a fentiekhez hasonló ápolásszakmai eszközök, feltételek biztosítása rendkívüli jelentőséggel bír. Az utóbbi években egyértelműen kiemelt figyelmet kapott a betegbiztonság területe, melybe kiemelten fontos befektetni. Mindamellett, hogy az ilyen jellegű beszerzése a betegek számára is nyilvánvaló előnyökkel járnak, csökkenhetnek az intézmények kiadásai is – hangsúlyozta dr. Stankovics Éva, az intézmény főigazgatója.

Forrás: Weborvos/Albert Schweitzer Kórház