Az intézmény önerős beruházásból alakította ki a helyiségeket a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal, így a kezelés idejére tíz szülőnek tudnak elhelyezést biztosítani gyermekeik közelében.

A kórház műszaki osztálya négy helyiséget alakított ki azért, hogy az édesanyák a kórházban fekvő beteg gyermekük mellett lehessenek a nap 24 órájában. A szülők által már igénybe vett helyiségeket dr. Lőke János főigazgató, illetve dr. Czelecz Zsuzsanna, a gyermekosztály vezető főorvosa mutatta be a sajtó képviselőinek.

A Szent Borbála Kórházban eddig mindennapos problémát jelentett a beteg gyermekek szüleinek elhelyezése, akik csemetéjük kórházi tartózkodása alatt szerettek volna maradni éjjel-nappal. Az épület átadása óta az intézmény vezetése két baba-mama szobát hozott létre, amelyben az anyukák kisgyermekükkel együtt tudnak lenni, ez azonban kevésnek bizonyult, hiszen a kórházban évente csaknem 2500 gyermeket gyógyítanak fekvőbetegként, amelyek életkora többnyire tíz év alatti.

Tapasztalatok szerint a szülők közelsége nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kisgyermekek könnyebben viseljék a betegség, a kezelések és beavatkozások megpróbáltatásait. Az anyás szobák kialakításával a kórház vezetése segíti a gyógyulási folyamatot azzal, hogy a szülőknek a kórházon belül, gyermekeik közelében nyújtanak szállást.
  
A gyermekosztály ellátási területéhez mintegy 50 város és falu tartozik, ezek némelyike több mint egy órás utazásra van Tatabányától. A most kialakított szobák lehetővé teszik, hogy a távolabbi településről érkező szülők éjjel is csupán egy folyosónyira pihenhessenek gyermeküktől.

A szobák mindegyikéhez tartozik egy-egy fürdő, hűtőszekrény és telefon is. A három kétágyas és egy négyágyas szoba tíz felnőtt elhelyezését teszi lehetővé.

A kétágyas szobák közül egyet – a szükséges elkülönítés miatt – a koraszülött részlegen gondozott újszülött hozzátartozóinak tartanak fenn. Kísérőként tartózkodhat – szülő, gondviselő, vagy megbeszélés alapján a szülőt helyettesítő személy – az intézményben a szülés után szülészeti ellátást nem igénylő, gyermekét szoptató anya, 14. életévet be nem töltött gyermek hozzátartozója, vagy fogyatékkal élő beteg kísérője.

Ők a szoba elfoglalásakor szobájukhoz kulcsot és ágyneműt kapnak, amit 2000 forint kaució ellenében biztosít a kórház számukra. Benntartózkodásuk alatt napi háromszori kedvezményes étkezést, és a 12 évesnél fiatalabb gyermek esetén gyermekápolási táppénzt biztosít nekik az ellátórendszer.
Hazánkban egyébként jogszabály írja elő a beteg gyermek jogát ahhoz, hogy kórházi tartózkodása alatt egy felnőtt kísérő mellette maradhasson a nap 24 órájában.

Forrás: kemma.hu