Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke intervenciós centrumának egyike, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el, és több módon is úttörő szerepet vállalt a stroke-os betegek ellátásában – olvasható az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) sajtóközleményében.

Az OMIII-ban Dr. Nardai Sándor osztályvezető főorvos a korábbi készenléti szolgálat helyett Magyarországon elsőként alakított ki folyamatos helyszíni neurointervenciós ügyeletet a stroke-ellátás optimalizálása érdekében.
„A helyszíni ügyeletben a neurointervenciós osztály orvosai szoros együttműködésben dolgoznak a neurológiai osztály ügyeletesével, ezzel is felgyorsítva az akut agyi infarktusban szenvedő páciensek gyógyszeres vérrögoldó és katéteres vérrög-eltávolító kezelését” – magyarázza a szakember. Ez teszi lehetővé, hogy az intézetben a kezelésben részesülő betegek esetszámai folyamatosan emelkednek.

„Kritikusan fontos, hogy a megfelelő terápiás döntés a lehető leggyorsabban és legpontosabban megtörténjen, különös tekintettel arra, hogy agyalapi nagyér-elzáródás esetében a beteget azonnal az ilyen esetek kezelésére alkalmas centrumok valamelyikébe kell továbbszállítani” – mutat rá med. habil. Dr. Szikora István, az OMIII főorvosa.

A közleményből kiderül, hogy a gyors terápiás döntéseket segíti az intézet vezetésével megvalósuló, világszinten is egyedülálló mesterségesintelligencia-alapú központi döntéstámogató rendszer, amelynek működése 2022. október elején indult, és alkalmas arra, hogy felgyorsítsa az akut stroke-os betegek sürgős kezelését, továbbá támogassa az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását.
Az EFOP-5.2.6-20-2020- 00004 azonosítószámú projektről további információ ITT olvasható.

Az OMIII az agyi érbetegségek minimálisan invazív kezelésének keresett nemzetközi képzőhelyének számít: többek között Erdélyből, Görögországból, a Közel- és Távol-Keletről is jelentkeznek orvosok, hogy az intézetben részesüljenek stroke intervenciós képzésben.

"Folyamatosan dolgozunk a legújabb terápiás eljárások meghonosításán és a szakmai együttműködések bővítésén. Országos intézetként vezető szerepet vállalunk az innovációban – mind a neurológia és az idegsebészet, mint a pszichiátria területén" – hangsúlyozza med. habil. Dr. Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa.

Forrás: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet valamint Magyar Nemzet
Fotó: Pixabay (ingyenes letöltés)